Utflykt till Kümbet yaylası i Giresun

Utflykten till Kümbet yaylasi i somras blev lite av en besvikelse då vet var tjock dimma och regn när vi kom fram och det fortsatte genom hela utflykten. Kümbet yaylasi är en högslått i Giresun som ligger 1750 m.ö.h. Det tar ungefär 2,5 timme dit med buss. På vägen dit stannade vi dock till på mycket fina platser och de blev höjdpunkten på denna utflykt. Vi åkte i en fräsch minibuss och det var inte så många turister som var med. Det var en fin stämning och det var skönt att inte bussen var full. 
 
Första stoppet blev fästningen i Tirebolu, en förort till Giresun. . Jag har tidigare varit många gånger där men aldrig varit uppe i själva fästningen då den varit stängd för omgivningen. 
 
Andra stoppet blev Kuzalan Selalesi, ett vattenfall som ligger halvvägs mot Kümbet yaylasi. Ett av de vackraste vattenfallen jag hittlls beskådat i Turkiet. I närheten ligger även Mavi Göl, en vacker sjö som ligger inbäddat bland bergen. Både Kuzalan selalesi och Mavi Göl ligger i ett naturreservat (Kuzalan Tabiat parki).
 
Sista stoppet blev Kümbet yaylasi men vi stannade inte så långe pga av vädret. Vi återvände tidigare än bestämt då folk bara satt inne på cafe och väntade in tiden. Jag passade på att gå omkring och ta bilder på omgivingen så gott det gick. På väg tillbaka åt vi fisklunch på en restaurang. Detta ingick i priset för utflykten. Som kompensation för regnet och dimman stannade vi till på Kemence museet i Görele. Det var dock stängt men vi fick till lite bilder på kemence statyn i alla fall. 
 
 
 
Första stoppet i Tirebolu (Giresun)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu kör vi inåt landet på väg mot Kuzalan
 
 
 
 
Nu är vi framme i Kuzalan
 
 
Det vackra vattenfallet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mavi Göl. Under vissa månader under året blir vattnet i Mavi Göl helt blått vilket vilket sägs bero på att vattnet rinner ner kring traverten stenar och blir milt kolsyrat. Svårt att förklara och det finns ingen ordentlig förklaring varför vattnet är helt blått under ett visst antal månader.  Blev lite besviken då vi inte fick uppleva det blå vattnet just nu. en annan gång kanske. 
 
 
 
 
Vi åker vidare till det sista stoppet Kümbet yaylasi
 
 
 
Framme i Kümbet yaylasi högslåtten. Det var dimmigt, regnigt och lite rått i luften. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På detta mysiga cafe inväntade vi att regnet och dimman skulle ge med sig.
 
 
 
 
Kemence statyn i Görele (Giresun)
 
 

Kommentera här: