Cafemys i sommarhettan

Det har blivit en del cafemys i sommarvärmen. Många caféer erbjuder svalkande och nyttiga drycker. Min favorit är helt klart Karpuz Frozen som är gjord av krossad vattenmelon. Säljs bland annat på den turkiska kaffekedjan "Kahve Dünyası" så alla ni som är i Turkiet just nu passa på vetja :) Provade också Muz Frozen (banan). Den var god men lite onyttigare då man blandat i grädde. 

Karpuz Frozen
 
Muz Frozen


På ett utecafe i AmasyaPå Mimarlar Odası Café i Trabzon


Boztepe i Trabzon


Uzungöl - Trabzon

Den 10 augusti flydde jag värmen i Trabzon stad och begav mig till vackra Uzungöl. Det finns vissa som klagar över att "det byggs för mycket här" men det håller jag inte med om. Det är bara tillåtet att bygga alpstugor av virke här och det har sedan länge varit förbjudet att bygga hus av betong. Jag tycker det har blivit mycket fräschare här om man jämför med innan. Nu kan man vandra runt hela sjön utan att bli lerig om fötterna då man byggt en fin strandpromenad med ett flertal sittplatser. Utbudet av restauranger och nöjen har ökat och det finns något för alla smaker. Man kan boka hotell här via booking.com men det är viktigt att man är ute i god tid om man vill åka hit på sommaren då det ofta är risk för att alla hotell blir fullbokade innan högsäsong. 

Det finns många resebolag i Trabzon som anordnar dagsturer till Uzungöl. Det kostar 40tl (c:a 130kr) tur/retur och då ingår bara resan. Minibussen avgår klockan 9:30 från Trabzon och åker tillbaka från Uzungöl runt 16-17 tiden. Resten tar 1,5 timme.

Om man inte vill åka med något resebolag kan man ta en vanlig buss hit från Çömlekçi området där de flesta bussar avgår som ska till Trabzons förorter. Bolaget ni då ska köpa biljetter hos heter "Çaykara Tur" och de har bussar som avåt varje timme. En biljett till Uzungöl kostar 14tl ( c:a 42kr) . Det är viktigt att man bokar sin biljett tillbaka till Trabzon direkt när man kommer till Uzungöl för att vara på den säkra sidan att få en plats. Många turister besöker Uzungöl på sommaren så bussarna brukar vara fullbokade runt kvällstid.
På vintrarna brukar det vara lugnare.

Njöt av varje sekund här. Åt fisklunch på en restaurang med utsikt över moskén. Vandrade runt sjön och sedan gick jag upp till en plats där jag hade en underbar utsikt över Uzungöl och den vackra moskén. Läste en bok och njöt av lugnet. Luften var frisk och skön. Jag gick ner när det började regna. Det är så svårt att sätta ord på alla upplevelser men jag tror nog att de flesta bilder jag lägger upp beskriver mina varma känslor för detta land, dess kultur och folk.
Fırtına Deresi och Ayder Yaylası


Den 7 augusti flydde jag värmen i Trabzon stad och tog en dagstur upp till de turkiska alperna i Rize, nämligen Ayder Yaylası. Det finns många resebyråer i Trabzon som anordnar dagsturer dit varje dag och kostar 45 TL (c:a 135kr) och man stannar även till vid Fırtına deresi för fotografering vid stenbroarna och en snabbtitt på rafting äventyrarna som håller till här. Minibussarna är moderna med AC och duktiga förare. De avgår från Trabzon 9:30 och återvänder mellan 16:00-17:00. Resan dit tar ungefär 2,5 timme.
Det var tredje gången jag åkte till Ayder och jag blir lika fascinerad varje gång. Naturen är fantastisk, friska och svalkande vindar, god mat och ett härligt lugn. Det var rogivande att lägga sig ner på gräsmattan och gotta in sig i en bok och samtidigt njuta av de grönskande och molntäckta bergstoppar. Detta är ett mycket säkert område att resa i liksom stora delar av Turkiet. Ingen panik! Ask me I know!!Rize är markerat i blått