Eskisehir - dag 1 - Bussresan

 I måndags bar det iväg till Eskisehir. Bussen avgick klockan 10:00 och resan skulle ta runt 5.5 timmar. Min väninna Melek hade kommit redan på morgonen efter en 17 timmar lång bussresa från Trabzon. Hon hade checkat in på vårt hotell och allt verkade vara i sin ordning. 
 
 Här har jag precis stigit på bussen i Bayrampasa Otogar 
 
Dags för avfärd
 
Metro har skärpt till sig ordentligt. Har bojkottat dem i många år men valde att ge dem en chans. För 35 tl (105sek) fick jag åka med en lyxbuss. Det serverades både kaffe och tilltugg.
 
När vi hade en 30 minuters paus i provinsen Bilecik köpte jag mig en "kagit helva" i en supermarket. En knaprig våffla med glasyr inuti. 
 
Provinsen Bilecik är känd för sin marmor. Vi åkte förbi väldigt många marmorbrott. När jag jobbade på en marmorfirma i Istanbul mellan åren 2006-2007 sålde jag väldigt många marmorblock till både Grekland och Italien. Marmorn härifrån brukar kallas "Bilecik beige" och är känd av många marmorhandlare runt om i världen. 
Minns min jobbperiod i Istanbul med stor glädje. Lärde mig oerhört mycket om marmor och marmorhandel.
 
 
Väl framme i Eskisehir var jag rätt mör men efter en stunds vila gick jag och Melek ut för att äta och dricka gott. 
Mer bilder är att vänta
 
Eskisehir provinsen är markerat i rött och tillhör regionen Centrala Anatolien i Turkiet.
 
 

Istanbul - dag 10 - Burgazada

 Har haft problem med internet på hotellet på grund av att I lördags var jag inställd på att besöka Burgazada, en av Istanbuls öar som ligger i Marmarasjön. Totalt finns det fyra öar som man kan besöka. Dessa är Kinaliada, Burgazada, Heybeliada och Büyükada. Jag har tidigare bara varit på Büyükada så jag var nyfiken på att prova på en ny ö. Jag tog vapurbåten från Kabatas hamn klockan 10:30. Båten stannade till i Kadiköy hamn för att plocka upp folk och sedan åkte den vidare till Kinaliada som är den första ön båten stannar till vid. Nästa ö är Burgazada där jag steg av. Blev genast fast vid ön. Finns massor av underbara gränder att utforska genom vandring, cykling eller häst-o-vagn. När jag vandrat omkring ett tag blev jag törstig och satte mig på ett cafe, drack en svalkande lemonad och läste en god bok. Kommer ni till Istanbul en dag rekommenderar jag er verkligen att besöka dessa öar. Varför inte göra en båtluff
 
Haydarpasa tågstation
 
Kinaliada
 
 
 
 
 
 
 
 
Burgazada 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På tillbakavägen åkte vi förbi den berömda "Kiz kulesi".
 
 
 
 

Istanbul - dag 9 - Aya Sofya och Blå moskén

Jag har besökt Sultanahmet många gånger men aldrig när det varit solnedgång. Sultanahmet är distriktet där man bland annat hittar Ayasofya mosken och Blå mosken. När jag tog tunnelbanan dit fredags kväll var det smockfullt med folk som hade iftar-picnic på gräsmattorna runt omkring moskeerna. Det var en hel del turister som var här också. Satte mig stund i gräset och njöt av utsikten och tittade på folk. Tack vare ljuset från solnedgången fick jag till riktigt bra bilder på moskeerna.