Tjejkväll

I fredags kom fina Kamile till mig för en behövlig tjejkväll efter en fullspäckad studie- och jobbvecka. Jag bjöd på god mat och sedan grillade vi kastanjer i ugnen! Blir inte lika goda som när man grillar dem på en vedkamin men det dög! Man tager det man haver :)


Fittja

Första gången mamma besöker mångkulturella Fittja :) Det blev lite inköp på den turkiska supermarketen där. Äntligen har de fått in kastanjer!
Mys i novemberrusket


Patlıcan Yelpasesi - "Solfjäder aubergin"

Har mycket att göra i skolan just nu. Ingen lugn stund. Snart har jag bara ett år kvar av denna tortyr!
För ett par dagar sedan provade jag ett gammalt recept som jag hittade i en turkisk tidning för många år sedan. Har gjort den tidigare när jag bodde i Trabzon. Glömde att ta en bild med kameran så Oktay Ustas bild på denna underbara maträtt får duga.
"Yelpaze" betyder solfjäder på turkiska och passar ju utmärkt för denna maträtt då man skär auberginerna som en solfjäder. Nu till tillagningen


Råvaror
4st stora auberginer (2porttioner)
7-8 tomater
200gr vitost (Beyaz peynir)
Persilja
4st vitlöksklyftor 
8 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Naturell yoghurt

Tillagning 
Skölj auberginerna och skär dem från skaftet och neråt i ungefär 1 cm långa skivor så att du sedan kan "fälla ut dem som en solfjäder". Skär tomaterna i smala skivor. Skär vitosten i tärningar. Blanda olivoljan, saltet, de rivna vitlöksklyftorna och svartpepparn och smöj insidan av auberginerna med denna blandning. Fyll sedan insidan av auberginskivorna med önskat antal skivade tomater och tärnade vitost. (Man kan även använda andra ingredienser som nötfärs om man så vill. Låt fantasin flöda)
Placera auberginerna på en smörjd ugnform och täck med aluminiumfolie och låt dem stå och gotta till sig på 190 grader i ungefär 40 minuter. Ta sedan väck aluminiumfoliet och låt tillagas i 15 minuter till. Till serveringen kan man använda mynta och skuren persilja som garnering. Glömt inte naturell yoghurt . En perfekt vegetarisk middag
men nästa gång vill Atila att vi provar med nötfärs. 


Bilder: Oktay Usta

Afiyet olsun!