Dag 6 - Historiska och etnografiska museet i Trabzon

Under många år har jag undrat varför Trabzon inte har ett ordentligt museum där man kan ta del av stadens historia och rika kultur. Varje stad som jag har besökt i Turkiet har sitt unika museum och det är alltid lika spännande att få uppleva den kultur som präglar varje stad. Det är synd att Trabzon kommun inte tänkt på detta tidigare med tanke på hur populär denna vackra provins är både bland inhemska och utländska turister. 

Men det ser ut att bli en förbättring för nu har man äntligen tagit tag i detta och under mitt besök i Trabzon under sportlovet hade jag turen att få vara med på invigningen av stadens historiska och etnografiska museum. Det var verkligen fint med all inredning och information. Det var gratis att besöka museet men snart kommer det att kosta 5 TL för inträde. Ett inträdespris som gäller för de flesta museum runt om i Turkiet. 

Dag 6 - Trabzonspor M. Samil Ekinci müzesi

På fredagen hade jag planerat att gå på museum något jag försummat totalt under mina senaste besök i Trabzon. Jag skulle först besöka Trabzonspors nya museum och sedan Trabzons historiska museum som äntligten öppnat för första gången ett par dagar tidigare.

Det var verkligen på tiden att Trabzonspor fått en ny byggnad som de kan använda som museum. Det heter numera Trabzonspor M.Samil Ekinci müzesi. Det ligger precis mitt emot det gamla stället (Sadri Şener tesisleri) som var en ganska gammal och sliten lokal. Hahah minns en gång år 2009 då jag besökte stället att jag skällde ut en anställd för att de inte dammade pokalerna och höll rent på museet. Mailade även ledningen som tackade för at jag påpekade detta. Ett par dagar senare var det skinande rent och dammråttorna syntes inte till. Jag var väldigt hetlevrad på den tiden hahahaha.

 

Lite bilder från vårt nya museum.