Seyirtepe - Izmir

Seyirtepe är en utsiktplats som man bara måste besöka om man kommer till Izmir. Ligger i stadsdelen Bayrakli. Vill man uppleva romantik på högsa nivå är detta det rätta valet. Naturligtvis kan man även komma hit med nära vänner och familj. Finns något för alla. Det serveras också alkohol för dem som så önskar. Det gäller att boka i tid om man vill ha bord på kvällarna. För mer information gå in på www.izmirseyirtepe.com 
 
Önskar alla mina läsare ett riktigt Gott Nytt År! Hoppas att 2015 blir lika lyckligt och äventyrligt som 2014!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Konak - Izmir

Det blev också en del besök i fina Konak mitt emot Karsiyaka. Det är så mysigt att strosa omkring i basarerna där. Trots att det var 40 grader varmt hittade vi våra oaser där vi tog behövliga pauser. Perfekt för billig shopping :) Finns allt man kan önska sig.
 
Jag måste berätta om en otäck händelse vi var med om här i Izmir. En dag när vi åkte över till Konak hade vi fått rekommendationer att åka upp till Kadifekale för att se den fina fästningen som är berömt för området. Vi tog en buss dit och var väldigt förväntansfulla när vi gick in i fästningen. Vi trodde att det skulle finnas cafeer, utsiktsplatser och andra sociala faciliter därinne men möttes snart av en massa knarkare, alkoholister och kringflackande gäng som skrek och skränade. Vi var då mitt inne i fästningen och blev riktigt skrämda men höll oss lugna. På marken låg kanyler, joints, folie och annat knarkskräp. Ett par påverkade typer började jaga oss. Jag knappade in 155 (telefonnummer till turkiska polisen) för att vara förberedd och vi sprang ut från fästningen. De slutade då jaga oss och vi var oerhört lättade. Det är oerhört tragiskt att man kan lämna en sådan här fin historisk fästning till sitt öde. Jag älskar historiska kvarlämningar men när jag kommer till Izmir igen lär jag inte besöka denna plats mer. Dags att rusta upp!
Jag hoppas verkligen att CHP, som styr över Izmir provinsen, tar sig i kragen och börjar skapa projekt för denna fina stad. Detta parti är inte känt för att ha visioner om framtiden. I de städer där de styr låter de historiska kvarlämningar ruttna bort och gator är fyllda av skräp som kommunen inte tar hand om. Samma problem mötte vi i vackra Edirne. CHP är INTE det parti som Atatürk grundade i början på 20-talet. 
Man brukar kalla Izmir för "büyük köÿ", den stora landsbygden, då staden inte gjort några större framsteg som en modern och fräsch stad. Det blev jag också vittne till under mitt besök MEN Izmir provinsens förorter såsom Eski Foca, Cesme, Tire osv är fantastiskt fina. Ska snart lägga upp bilder från Eski Foca som blev en av mina stora favoriter i sommmar. 
 
 
 
 
 Saat kulesi - klocktornet som symboliserar Konak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uppe vid Kadifekale
 
 
 
Mot fästningen...
 
Konak by night
 
 
 
 
 

Mingel i Karsiyaka - Izmir

Karsiyaka blev ett av de självklara ställen att vistas på under svala julinätter under Ramadan. En av Izmirs populäraste stadsdelar. Mysig och avslappnad atmosfär. Vi var där nästan varenda kväll och åt oss mätta på goda musslor fyllda med ris, midye dolmasi, grillade majskolvar och salta solrosfrön. Härliga kvällspromenader längs strandpromenaden är att rekommendera om ni kommer hit. Mitt emot Karsiyaka lyser den andra stadsdelen Konak vackert med alla sina byggnader och blinkande neonskyltar.