Suluhan Nasuh Pasa Hani - Beypazari/Ankara

Bloggandet har fått lida igen. Har haft en fullspäckad vecka då jag håller att förbereda inför mottagandet av en ny klass, en årskurs etta.  Ny skola i Vårberg och fantastiska kollegor. Ska bli så spännande. 
 
I Beypazari spenderade jag ett par varma eftermiddagar i vackra "Suluhan Nasuh Pasa Hani" en mycket gammal handels- och övernattningsplats som byggdes runt 1610-talet i det dåvarande Osmanska Riket. Hit kom handelsresande folk som stanna över natten för vila och hopp om att skapa handelskontakter. Byggnaden har över 50 rum och ett flertal bönerum. Dessvärre har denna byggnad fått stå oskyddad i många, många år utan ordentliga restaurationer. Det sägs att under 1980-talet användes den som garage för lastbilar. Det är för mig en gåta att man inte tagit vara på en sådan skatt och gjort om den till turistattraktion med affärer, cafe och restaurang i tid. Det är först under 2000-talet som man börjat inse allvaret och nu har man äntligen gjort denna byggnad till en turistattraktion. Jag hade tur att jag fick chansen att njuta av både fika och middag i de mysiga sofforna för under festhögtiden efter Ramadan fanns det ingen ledig plats från lunchtid till sena kväll. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kent Tarihi Müzesi - Historiska museet i Beypazari

En dag när det var som varmast passade jag på att besöka det historiska museet i Beypazari. Inträdet kostade bara 2 TL och det finns två våningar med massor av information och fina antika saker att ta del av. För dem som önskar kan man även boka guider som kan engelska. Det finns en hel del rum att gå in i och varje rum representerar Beypazaris historia från flera tusen år tillbaka fram till det moderna Turkiet. Det är mycket information att läsa på de stora tavlorna när man kommer in i rummen men för den historieintresserade är detta en guldgruva. Jag passade även på att skriva i museets gästbok när jag var klar med min rundvandring. Såg i gästboken att jag inte var den ända utlänningen som besökt museet i år. Jag rekommenderar er verkligen att göra ett besök här när ni kommer hit för Beypazari bjuder verkligen på en rik histora. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skrev i gästboken...
 
 
Beypazari är bl.a känt för sina morötter. Kommer ni hit så prova deras morotsjuice som säljs i flaskor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett annat alternativ till Hidirlik tepesi

 Jag hade kollat upp alla servärdheter i Beypazari inför resan och en av dem var Hidirlik tepesi, en utsiktsplats med en vacker utsikt över Beypazari där det skulle finnas både restauranger och cafeer men till min besvikelse visade det sig att hela utsiktsplatsen var stängt för renovering när jag var där. Det gick heller inga dolmusar dit för tillfället. 
 
Jag var väldigt nyfiken att få se den berömda "bergsskivan" som sticker ut så vackert bland hus och träd (se nedan) så jag försökte hitta en plats där jag kunde se en skymt av denna. Utsikten från Hidirlik Tepesi sägs vara mycket vackrare men jag lyckades hitta en plats där jag fick till ett par riktigt bra bilder. Platsen låg faktisk bara ett par kvarter från mitt hotell fast det var en jobbig uppförsbacke. Hit kom jag ett par gånger bl.a för att fotografera solnedgången steg för steg. 
 
Vägen till utsiktisplatsen där vackra historiska hus avlöste varandra....
 
 
 
 
 
 
 
 
Massor av mullbärsträd kantade vägen upp. Jättegoda....
 
Här kan man se den berömda bergsskivan sticka upp så vackert...
 
 
 
 
 
 
Solnedgången....