Ön Gökceada utanför Canakkale

En av de stora höjdpunkterna under resan i Canakkale var utflykten till ön Gökceada. En ö som tillhör Turkiet men som även bebos av greker. En ö som jag drömt om att f besöka i många år då jag hört mycket gott om den. Blev överlycklig när jag såg att det anordnades dagsutflykter dit varje helg under sommaren. Den utflyykten kostade runt 90 TL /person (c:a 200sek) men då ingår bara båt-och bussfärd och en guidad tur genom hela ön. Lunchen får man betala för själv men blir inte en så stor skillnad. 
 
Det blev en heldag med mycket intryck och upplevelser. Utflykten började med att vi tog båten över till Gökceada. Den turen tog ungefär en timme. Sedan fortsatte turen med buss och vi stannade till vid olika små byar där vi vandrade omkring och lyssnade till guidens berättelser. Jag älskar dessa vackra stenhus som ni ser på bilderna nedan. Ön bebos av både turkar och greker som lever sida vid sida utan några problem. Jag såg många grekisk registrerade bilar likaså skyltar på grekiska. Vi åt lunch på en restaurang som ägdes av ett grekisk-turkiskt par. Jag åt en god moussaka och sis kebab. Kul att få blada de olika matkulturerna. Maten är något dyrare än på land men det blir definitivtt inte hål i plånboken. 
 
Vill man bo på hotell här på ön så får man vara beredd på att betala en del för det är dyrt likaså att leva här. Hyrorna är skyhöga. Man kan säga att Gökceada lever på sommaren och sover på vintern. Folket som bor här lever på turismen.
 
Dagen avslutades med bad och avkoppling vid en strand som jag inte minns vad den hette men det var i alla fall skönt med ett dopp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sehitlik turu - Canakkale

Vår första utflykt i Canakkale gick i historiens tecken. Vi beställde en "Sehitlik turu" dvs en guidad tur till olika platser där "Slaget vid Gallipoli" (Canakkale savasi) ägde rum. Vi hade en mycket bra guide som berättade massor vid varje monument vi besökte. I den guidade turen ingick båt- och bussfärd, lunch bestående av dryck och fisk samt enklare förtäringar på bussen. Kostnad 90 TL (c:a 200kr). Det finns även guidade turer även på engelska. Att resa runt i Canakkale är många turkars dröm då den har en mycket viktig plats i landet historia. (Se tidigare inlägg om Canakkale). En gripande tur genom historiska platser där över 240.000 turkiska soldater miste livet under angrepp av anzacer och engelsmän vars mål var att inta iIstanbul - de misslyckades.
 
Resan började med båtfärd till andra sidan, dvs gelibolu halvön (yarimadasi)
 
 
 
Vi besökte "Namazgah tabyasi" med tillhörande museum.
Mer information hittar ni på länken:
http://www.canakkalesehitlik.net/namazgah-tabyasi.html
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi besökte 57. piyade alayi sehitligi
Mer information här: http://catab.kulturturizm.gov.tr/TR,129421/57-piyade-alayi-sehitligi.html
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Platsen där Atatürk blev skjuten men räddade tack vare sin fickklocka som han hade i bröstfickan. 
 
 
 
Massgravar överallt. Svårt att beskriva känslan över att vara här. 
 
 
 
 Vår trevliga guide Ridvan bey
 
 
 
 
 
Det berömda minnesmomentet över Canakkale "Canakkale Sehitler Abidesi".
http://www.canakkalesehitlik.net/canakkale-sehitler-abidesi.html