Hasselnötsæsongen har börjat


Jag ha blivit erbjuden att följa med och plocka hasselnötter vid en odling en bit hærifran men jag har tackat nej pga av att jag inte vill ta risken och bli biten av fæstingar i onödan. Turkiet (speciellt de centrala delarna av landet) har haft stora problem med hjærnhinneinflammations sjukdomar orsakade av fæstingbætt i aratal och bara i ar har över 50 mænniskor dött pga fæstingar. Trots stora projekt om fæstingbett, hur man handskas med att fa bort dem ær det svart att fa folk att inse hur allvarligt det ær att besöka sjukhus direkt efter man blivit biten.
Læste en tragikomisk artikel hæromdagen om en man som blivit biten av en fæsting i pungen och pga att han tyckte det var skæmmigt besökte han inte sjukhus, det blev hans död. Inte direkt ett roligt sætt att dö pa.Bilder tagna fran internet. Visar skörd och torkning av turkiska hasselnötter.
De bæsta hasselnötterna finns i de regionerna jag bor i, stæderna Trabzon, Giresun och Ordu
(Finns æven i trakerna kring Sakarya/Düzce provinserna næra Istanbul men de ær inte av samma kvalitet)

Pa kontoret

Sitter hær och gottar mig pa kontoret efter att ha proppat i mig 4 st turkiska kringlor (simit) och druckit en ljuvlig cappucino. Jag æ mycket nöjd med vædret vi har just nu, det har varit mulet nu i över en vecka men med tanke pa hur varmt det brukar vara vid denna arstiden klagar jag inte. Luftfuktigheten ær hög och man kænner sig kladdig jæmt, men hellre det æn tryckande værme.

Nu till helgen blir det definitivt en resa till Georgien med chefen och hans familj. Vi ska inte stanna över utan vi kommer att vænda redan samma dag.

Vara förhandlingar med KRAFT fortsætter och en rumænsk affærskvinna kommer att besöka oss i September för att tillsammans aka till Gaziantep regionen för att inspektera pistachnötsodlingarna för vart stora projekt.

Hasselnötssæsongen har börjat.
Turkiet ær vældens största hasselnötsproducent sa ni kan ju tænka er att det ær liv och rörelse i vart omrade just nu.

Helgen som varit

Sitter hær pa kontoret och kænner mig deppig och trött efter gardagens hændelse. Lider med det turkiska folket och de drabbade. Orkar inte ga in pa politik, æven fast jag har starka asikter om just detta æmne. Inga spekulationer just nu, væntar och ser innan jag spyr galla. Efter jobbet ska jag hem direkt och följa nyheterna. Har tarar i ögonen. Att detta land inte kan fa vara ifred. Jævla sjuka værld.
Dock vill jag informera min slækt, vænner och bekanta att jag bor langt ifran Istanbul (C.a 1900 km) i den mest lugna, trygga delen av Turkiet. Sa det finns inga som helst anledning att vara oroliga.
Istanbul: 20 miljoner inv. = nerde çokluk orda bokluk ( dær det finns mycket mycket folk hænder det mycket skit)Helgen blev inte som planerad pga regn. Steg upp pa söndags morgon och sag att det var lite molnigt ute men trodde aldrig att det skulle börja regna. Hade ju sett fram emot att ha en riktigt mysig piknik med vannerna i Sürmene. Det regnade inte i Trabzon centrum men nær jag væl var framme i Sürmene tidigt pa morgonen ösregnade det. Tænkte att det kanske blev uppehall nagon gang men icke. Jag Mediha och Emriye at en rejæl frukost istællet men klart var vi lite bittra över att det regnade just denna dagen. Tur som var hade vi inte inhandlat all den mat som vi planerat. Vi satt och snackade istællet, pratade gamla minnen och jag hjælpte till med storstædning.  Vid 14:30 tiden akte jag tillbaka till Trabzon och besökte Emine och hennes make i deras skoaffær och dær fanns en massa andra bekanta och vi hade en mycket trevlig pratstund i flera timmar. De hade ocksa fatt in nya snygga skor och jag föll naturligtvis för ett par bruna godingar med lagom hög klack. Pa fredag far vi lön och jag har bestæmt att inte spara nagot den manaden da jag maste köpa en ny digitalkamera, skaffa nya  möbler och aka pa en minisemester till östra Turkiet. Ibland maste man lætta lite extra pa börsen....

Nu slutar jag för dagen och ska ga raka vægen hem och se pa nyheterna

                                                            ALLAH TÜRK MiLLETE SiFALAR VERSiN. 
                                                       SUÇLU OLANALAR CEZASIZ KALMAYACAKTIR