Recept: Piyaz - Turkisk bönsallad

En maträtt som härstammar från provinsen Antalya

                                              PiYAZ - TURKISK BÖNSALLAD
  

Not: Bilderna tagna från internet


RÅVAROR (5 pers)
250 gr vita bönor
1 st normalstort vattenglas vinäger
1 st stor gullök
1 st kvist persilja
Till såsen
Salt, svartpeppar
2 st matskedar vinäger
6 st matskedar olivolja
Som prydnad
2 st mellanstora tomater
2 st hårdkokta ägg


TILLAGNING
De vita bönorna ska läggas i blöt en dag innan. Dessa ska sedan kokas i hög värme tills de blivit lagom mjuka.
Ställ sedan undan kastrullen och låt bönorna svalna i kokvattnet. Sila sedan ur vattnet och lägg bönerna i en djup skål och tillsätt glaset med vinägret. Låt bönerna stå och dra sig i vinägret i 2 timmar.
Såsen. Blanda saltet, vinägret och  svartpepparn i en mindre skål och häll i olivoljan efterhand som du blandar ingredienserna. Sila sedan ur vinägret från de vita bönerna, som stått och dragit sig i 2 timmar, och lägg tillbaks dem i skålen. Skär löken i små bågar och persiljan ska skäras i normalt stora blad (ta bort kvistarna). Tillsätt detta tillsammans med såsen i skålen med bönorna och blanda ordentligt. Häll över detta i en serveringsskål. Skär tomaterna i bitar, likaså det hårdkokta ägget som prydnad ovanpå blandningen. 

                   
                               
            

Nästa recept: Tavuk Cigeri Sote - Sauterad kycklinglever (önsking av Lisa)

Kommentar till "Visste ni att..."Ali
om Visste ni att...:
Det finns inte bara en park som är döpt efter Olof Palme, Kulus största gata (huvudgatan) heter Olof Palme caddesi samt finns lokanta(restaurang/gatukök) som heter isveclokantasi som är dekorerad med bilder av Sveriges konung och drottning

Svar till Ali:
Tack för den informationen. Det visste jag inte om. Om jag får möjlighet att åka till Kulu igen i framtiden ska jag minsann se mig om mera. Gercekten gurur verici...tesekkürler Türkiye :)

Tiden går fort

Har haft utesluten blogglust sedan den senaste uppdateringen. Vill ju spendera så mycket tid som möjligt med familjen nu. Jag åker tillbaka till Turkiet natten mot nyårsafton klockan 01:30 på natten och landar på Sabiha Gökcen flygplatsen i Istanbul på torsdagsmorgon. Jag kommer att ta tåget från Helsingborg runt 19:00 på onsdagskvällen, alltså imorgon, så jag kommer att ha gott om tid på Kastrup.

Efter att jag kommit till Istanbul kommer jag att ta mig till den stora busstationen Harem  i Üsküdar för att boka en bussbiljett till Trabzon. Vad jag har saknat mina långfärdsresor med buss i Turkiet! Denna bussresa kommer att ta 18 timmar och jag längtar redan. Så när ni sitter och skålar med champagne och firar in det nya året kanske jag sitter fast i en snödriva i Bolu Dagi tunneln i Bolu provinsen :) Har varit med om det en gång innan och det var en upphetsande upplevelse. Jag kommer naturligtvis att åka med en  stor bekväm Mercedez-Benz buss och under mina 10-år i Turkiet vet jag med mina erfarenheter att denna resa kommer att gå galant! Om vi inte råkar ut för något snöoväder kommer jag säkerligen att befinna mig i Samsun distriktet när ni skålar in det nya året. Jag kommer att ta en buss som går runt lunchtid så att jag hamnar i Trabzon tidigt på morgonen.
Det första jag ska göra när jag kommer hem är att skaffa en mini-pc, handla mat och hälsa på lite vänner. Börjar jobba igen den 3 januari på skolan.

                                               
                                  BUSSFÄRDEN TILL TRABZON FRÅN ISTANBUL