Geen Tour - Kappadokien (Selime köyü, Ihlara Vadisi, Derinkuyu)

Två dagar efter vår första utflykt (red tour) var det dags att åka på den andra utflykten (green tour). Vi skulle besöka Selime köyü, Ihlara Valley, den underjordiska staden Derinkuyu och Pigeon Valley. Vi blev hämtade klockan 9:00 på hotellet. Vi var förberedda på att detta skulle bli en lång dag då platserna vi skulle besöka låg utanför Nevsehir. Det tog ungefär 45 minuter innan vi kom fram till det första stoppet Selime Köyü i provinsen Aksaray. Där besökte vi det största bevarade klostret i Kappadokien. Vi fick även se hur folk bodde och lagade mat förr. Om jag inte minns fel är det runt 2000 år gammalt och var förr i tiden och även idag en mycket viktig plats för de kristna. Även i denna utflykt ingick inträdesbiljetterna. 
 
På väg mot Selime köyü

 Inne i klostret
 
Utsikt över Selime türbesi
 
 
 
 
 
Gamla bosättningar
 
 
 
 
 
 Man lagade maten i gropar. Påminner lite om "tandir" (stenugn i marken). Sådana fanns lite överallt 
i klostret. 
 
 
 
 
Ett kök med en grop i mitten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nästa stopp blev  natursköna Ihlara Valley. En vacker plats som ligger i en dal. Det är en hel del trappor att ta siig ned för men det finns mycket att titta på på vägen. Bland annat en kyrka med gamla kyrkmålningar. Där nere möttes vi av en fors, härlig grönska och mysiga picnic-platser. Vi hade en paus i ungefär 45 minuter. Jag och Melek passade på att svalka oss i floden och dricka nypressad apelsinjuice. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vår guide Büsra, jag och Melek
 
 
 
 
Mysiga kojor som är placerade mitt i floden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa stopp blev en lunchrestaurang vid en flod. Det sereverades fisk och sallad. Fick inte till någon bild på maten med det var gott kan jag säga. 
 

Näst sista stopp blev den omtalade underjordiska staden Derinkuyu som anses ha en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Den ligger i provinsen Nevsehir. Staden sträcker sig 85 meter ner under jorden och det sägs att det fanns plats för över 30 000 människor. Man håller fortfarande på med utgrävningar. Det var riktigt läskigt att vistas där nere och det var mycket folk på en gång. Kan säga att detta är inget för den som lider av klaustrofobi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi stannade sedan till vid en smyckesaffär som säljer smycken till ett pris som är 5-6 gånger dyrare än vad man betalar i stan. Ett silversmycke med nazar-ögon som kostar 20TL i stan kostar 90 TL i denna affär. Det är rätt vanligt att man tar överpriser för turister som kommer med utflyktsbussar. 
 
 
Det sista stoppet innan vi återvände till hotellet blev Pigeon Valley med sitt enorma Nazar-träd och en bedårande utsikt. Jag blev verkligen förtjust i dessa träd så det blev en hel del poser i alla dess former. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Duvornas dal <3
 
 
På väg tillbaka till hotellet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Red tour (Göreme-Avanos-Uchisar) - Kappadokien

Alla resebolag som vi stötte på i Ürgüp erbjöd nästan samma utflyktspaket. Dessa paket är indelade i ett rött, ett grönt och ett blått område. Vi valde att boka ett rött och ett grönt utflyktspaket via resebolaget Red Valley som har sitt kontor mitt i Ürgüp (www.redvalleytours.com). För det röda utflyktspaketet betalade vi 105 TL (c:a 300kr) per person och då ingick hämtning från hotell och besök på kända och uppskattade platser som Devrent Vadisi (valley), Pasabaglari vadisi (valley), Avanos, lunch på lyxig restaurang, inträde till det öppna museet i Göreme, utsiktsplatsen i Esentepe och sista stoppen blir vid Uchisar fästningen. Det är viktigt att nämna att inträdesbiljetter till museumet ingick i priset. Jag rekommenderar er att kolla upp detta med de resebolagen ni bokar utflykter med. Det händer att vissa bolag inte inkluderar inträdesbiljetter i sina paket och då kan det bli dyrt om ni är flera familjemedlemmar som åker. Gillar man att besöka museum i Turkiet finns det möjlighet att skaffa ett Müze Kart. Klicka er gärna in på denna länk (http://www.muzekart.com/en/museum-pass) för mer information. 
Vi blev hämtade på hotellet av vår guide Büsra hanim klockan 09:00 och den första destinationen blev Devrent Valley där vi stannade till i ungefär 20 minuter för fotografering. Dessa klippor har bildats efter vulkanutbrott som ägde rum i detta område för mer än 50 miljoner år sedan. Väder och vind har sedan miljoner år sedan gett klipporna dess form. Fantastiska vyer. Förut var dessa klippor även boplatser för många människor. Finns en del klippor med ingångar man kan ta sig in i. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nästa stopp blev Pasabaglari Vadisi (Valley). Fantastiskt att se hur väder och vind format naturen. Detta var nog ett av mina favoritområden under dagsutflykten. Häftigt att se de svamformade huvudena ovanpå klipporna :)))))) Vi fick även se rester av gamla kyrkor, kök och bostäder som folk använde förr. Det handlar om en period som sträcker sig ända tillbaka till Hettiterriket under 1200-talet  f.Kr. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa stopp blev vackra Avanos som är känt för sin keramik. Anorna går tillbaka ända till hettiternas tid då lermakeri var en viktig inkomst för folket. Även idag är keramikförsäljning en viktig inkomst för de som bor här. Vi besökte ett lermakeri där vi fick beskåda hur man gör krukor och målar dem i vackra mönster och färger. Jag vill dock informera er som planerar att åka på utflykt hit att lermakerierna här tar saftiga överpriser. Till exempel en målad keramikskål här kostar 50TL men i en vanlig affär i Ürgüp kostar de 10 TL. Jag vill inte kalla det att lura folk. Det är var och ens ansvar att ta reda på priser innan man planerar en sådan här utflykt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa stopp var vid en restaurang där en härlig lunchbufe väntade på oss. Jag glömde att ta foto här men kan säga att maten var mycket god. Det enda man betalade extra för var drycken. Efteråt åkte vi vidare till utsiktsplatsen Esentepe där vi fick ungefär 30 minuter för fotografering och tedrickande. På många ställen runt om i Kappadokien kan man se massor av träd klädda med blåa nazar-ögon. Så himla vacker. Blev många poser kring de träden kan jag säga. Återigen en förtrollande utsikt över landskapet. Svårt att sätta känslor på orden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det näst sista stoppet blev Uchisar fästningen och dess kringliggande miljö. Återigen fångade vi fantastiska bilder med kameran. Vår guide berättade lite om varför duvor varit viktiga i människors liv här förritiden. Man använde sig av duvornas spillning till att skydda husfasaderna. Äggskalen användes också till På klippsluttningarna runtomkring i Kappadokien kan man fortfarande se duvbon, dvs små hål radade efter varandra. Fick dock inte till någon bra bild på dessa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På väg mot den sista destinationen stannade vi till på ett rosteri som rostar frön och nöter. Provinsen Nevsehir är mycket känd för sina pumpafrön här i Turkiet. Jag och Melek passade på att köpa ett halvt kilo var.  
 
 
 
 
 

Det sista stoppet blev det öppna museumet i Göreme. Biljettinträde kostar 20TL men det ingick i utflyktspriset. Här kan man hitta väl bevarade kloster och klostermålningar som går tillbaka ända till den byzantiska tiden (runt år 1000-1200). På vissa ställen kostar det ytterligare pengar för inträde men vi skippade det. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
hahahahaha kolla minen :D
 
Min första selfi med en åsna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ürgüp centrum - Kappadokien

Kappadokien är ett område som ligger i provinserna Nevsehir, Nigde, Kayseri, Kirsehir och Aksaray. Tänkte först berätta lite om Ürgüp som är en stad belägen i provinsen Nevsehir. Nästan alla utfyktsmål som resebolag erbjuder ligger i provinserna Nevsehir och Aksaray. 
 
           
 
 
Vi var framme i Ürgüp på kvällen den 3 juli lagom till hotellet började servera kvällsbuffen. Det satt fint efter sammanlagt en fem timmars bussresa från Eskisehir. Dagen efter utforskade stadens centrum. Vi ville hitta ett resebolag som anordnade utflykter till ett förmånligt pris. Efter en del letande hittade vi en resebyrå där vi bokade två stora utflykter. Förut trodde jag att det skulle vara enkelt att ta sig till sevärdheterna med dolmus men så fel jag hade. Om man vill utforska stället rekommenderar jag alla att boka sina utflykter med ett resebolag. Mer om det i nästa inlägg. 
Det är svårt att sätta ord på känslorna att ströva omkring i denna magiska omgivning. Allt är så genuint och mycket väl bevarat. Visste ni att det är lag på att nästan alla byggnaders fasader i Kappadokien måste vara tillverkade av gul/beige travertin eller gulsten "sari tas" för att smälta in i omgivningen? 
Den turkiska serien Asmali Konak spelades in här för många år sedan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 En skola
 
Sjukhus
 
 
 
Kommunhuset
 
 
 
Nevsehirs busstation