Blandade upplevelser fràn Trabzon - januari 2014

Här kommer lite blandade bilder fràn min resa till Trabzon nu i januari. Hann med otroligt mycket trots den korta tiden pà nio dagar men det var tur att vi i förväg hade planerat inför min ankomst. Det bästa av allt att jag fick krama och rà om mina saknade vänner. Làter bilderna tala för sig själva. 
 
Känslan inombords när man precis ska landa i Trabzon...här klockan 08:30 den 11 januari.
 
Orelet-te och tidningsläsning pà ett av caféerna i Meydan parkı i väntan pà att träffa min väninna
som snart slutar jobba för dagen. 
 
Jag har tack vare min väninna Melek hittat en ny och bra frisör här i Trabzon som jag kommer att gà till i fortsättningen. Fön + klippning kostar 25 lira (c:a 70kr). Blev supernöjd.
 
 
Jag rensar hamsi och hela gänget förbereder sig för en brakmàltid. Kommer man till Trabzon
vintertid sà màste man äta hamsi (anjovis) annars räknas det inte som att man varit här ;))
 
 
 
 
 
Vacker vy över Bahçecik
 
Nostalgitripp kring Avni Aker stadion  ;) 
 
 
 
 
En liten blick ner mot Zağnos Vadisi
 
En vacker moské i Ortahisar
 
 
Tömers (spràkinstitut) gamla byggnad i Ortahisar
 
En köftelunch pà Cemil Usta Meydan hann vi ocksà med :)
 
 
Jag vid den berömda TS-statyn vid meydan Parkı
 
Jag och min fina vän Melek fick en del tid över för luncher. Här med varsin mezgit portion pà Murat Balık precis vid meydan Parkı (Mezgit är en vanlig fisksort här i Turkiet)
 
 
Filiz teyze med fina lahana blad
 
Filiz teyze förbereder äkta lahana dolması
 
 
Efter en shoppingtur satte jag och Filiz teyze oss ner vid ett tehus för en paus :)
 
 
Fika i parken med Filiz teyze och Melis
 
Hela glada gänget samlat för snack och god mat :) 
 
 
 
 

Biobesök i Trabzon / jan 2014

Under mitt besök i Trabzon hann vi med ett par biobesök. Har under mina senaste besök alltid försökt hinna med nya filmer som har premiär. Denna gàng sàg vi Halam Geldi, som utspelar sig pà Norra Cypern och handlar om tvà invandrade familjer fràn Diyarbakır i östra Turkiet vars döttrar kämpar för att inte bli bortgifta mot sin vilja direkt efter de blivit könsmogna. De vill gà i skolan som alla andra barn. Filmen handlar ocksà om ett gifta par som är släkt med varandra och pga av släktgiftet förlorar sitt barn i en obotlig sjukdom. Meningen med denna film är att den ska fungera som en tankeställare bàde mot vidriga töre-traditioner och hur skadligt släktgifte är. Jag grät i slutet pà filmen. Värd att se. Den fàr 4 hamsifiskar utav totalt 5. 
 
 
Patron mutlu son istiyor är en fullfjädrad romantisk komedi med Tolga Çevik i huvudrollen. Filmen utspelar sig i vackra Kappadokien. Huvudrollsinnehavaren har i uppgift att skriva en romantisk historia inom en viss tidsperiod annars förlorar han jobbet. Jag vet inte om den kommer att visas i Sverige men om den gör det gà och se den! Den fàr 5 hamsifiskar av totalt 5.
 
 
Eftersom jag är en sucker för filmer som handlar om det övernaturliga sà var det en självklarhet att gà och se Paranormal Activity the marked ones men oj vilken stor besvikelse. Bland de sämsta filmerna jag sett. Ingen som helst verklighetskänsla och handligen var rörig och osammanhängande. Vet inte om den haft premiär i Sverige men det är ingen film som jag rekommenderar att se pà bio. Hyr den istället. Den fàr 1 hamsifisk av totalt 5. 
 
 
 
Det var ocksà tänkt att vi skulle gà och se Düğün Dernek men vi hann inte. Det fina vädret tillät inte fler biobesök för den här gàngen ;)

Skridskoåkning i Kungsträdgården

Har länge varit nyfiken på skridskobanan i Kungsträdgården. Har inte åkt skridskor sedan jag var 12-13 år. Igår hade Atila ledigt från jobbet så vi åkte dit en stund på eftermiddagen. Han valde att stå vid grillen och värma sig medan jag likt Bambi gav mig ut på isen.   Det var rätt svårt i början innan jag fick in den rätta tekniken. Åkte i ung 45 min innan jag blev lite uttråkad. Vi gick sedan till ett café i närheten och drack kaffe. Vi kom hem precis innan matchen mellan Trabzonspor och Beşiktaş började. Vid 20 tiden var vi hembjudna till fina Atike och hennes familj här i området på en liten födelsedagsfest där det bjöds på etli ekmek och tårta :)













Fina Atike <3 Sedan jag flyttade hit har jag verkligen fått träffa fina människor i Atilas släkt här i området som vi båda trivs mycket bra ihop med. Har alltid lika trevligt när vi träffas. Man har lärt sig en del om folket runt om kring oss. Vilka man kan lita på och vilka man ska hålla sig undan.