Del 3 - Mer bilder fràn Ayder Yaylası (högslätten)

Här kommer lite mer bilder fràn Ayder och dess omgivning. Bilder fràn Çamlıhemşin och stenbroarna kommer i morgon.

                

                

                

                

                

                

                

                

                 

               

               

Del 2 - Vistelsen vid Ayder Yaylası / Ayder högslätten

Dà kära läsare var det dags att bombardera er med härliga bilder fràn Ayder högslätten. När vi kommit till Pazar orten i Rize provinsen var det dags att svänga inàt landet pà väg mot Çamlıhemşin och Fırtına deresi (Fırtına River). Helt sanslöst vackert speciellt när vi körde förbi de vackra stenbroarna som vi skulle stanna vid pà tillbakavägen. Pà flera ställen fanns det organisationer som höll i Rafting. Ni vet väl att Rize har Turkiets bästa Raftings? Sà ni som älskar äventyr och denna form av vattensport ska definitivt ta er hit! Ni som funderar kan alltid kontakta mig sà ska jag se till att ni kommer i kontakt med de bästa organisatörerna!
Vi var framme i Ayder vid 12:30 tiden och gänget skingrades. Vi bestämde träff vid ngn restaurang vid 16:30 och jag började genast vandra omkring för att fà till de bästa bilderna. När jag satt och àt lunch pà en trevlig liten restaurang med utsikt över slätten började ett gäng ungdomar att spela tulum, turkisk säckpipa, och jag blev sà fascinerad att jag nästan slängde i mig maten för att fà en närmare titt pà skàdespelet. Jag fick till mycket bilder och även tvà videos där de dansar och sjunger pà laziska. Ska ladda upp videona och dela med mig här pà bloggen. Innan vi anlände till Ayder var jag hela tiden beredd pà att det kunde uppstà tjock dimma och regn, nàgot som är vanligt för högslätterna här. Jag passade pà att ta sà mycket fina bilder som möjligt, njuta av omgivningen och atmosfären. Mycket riktigt sà kom en tjock dimma in över oss efter 15:30 tiden och den fina utsikten över slätten och byn försvann och det började bli rätt kallt. Tur man hade koftan med sig. Det var bara att ivänta tiden för hemfärd. Jag sàg fram emot pauserna vid stenbroarna i Çamlıhemşin. Bilder kommer upp snart efter bildbommberna fràn Ayder. Nedanför ser ni lite bilder just fràn Ayder och dess omgivning. Mer bilder kommer snart. Nàgot jag hade missat var att en vecka innan hade det varit festival just här Ayder Yayla Şenlikleri. Bättre lycka nästa àr. Màste hàlla redan pà sàdana här viktiga händelser ju.

   Pà väg mot Ayder och Çamlıhemşin
  
    Folk samlas för grillning pà slätten
  
   Här nere ser ni linbanan "teleferik" som är sà typisk för bàde Rize och Trabzon
  
   Här nere ser ni ungdomarna och den kända tulum säckpipan  

 
  
  

 

  

 

         

      

    

   

   

  

  

  

  

  

  
   Kuşpuni Otel är en hotellkedja som är varmt rekommenderat av mànga
  

   Tro det eller ej, men jag hittade ett pensionat där man kan bra svenska tydligen?
  

  

 
  Ett par souvenirbutiker där man hittar bàde traditionell utstyrsel och krimskrams 

  

 Mer bilder kommer imorgon. Har lite ont om tid pga av jobb. Om det finns nàgra Rize-bor som läser och kanske vill komma med fler tips om Ayder och dess omgivning sà är det varmt välkommet!

Del 1 - Utflykten till Çamlıhemşin och Ayder

Jag vet inte hur jag ska kunna förklara min helt fantastiska utflykt i ord och jag har tagit mer än 200 helt underbara foton. Çamlıhemşin och Ayder i Rize provinser är ett MÀSTE för er som kommer hit och vill uppleva äventyr, underbar natur och turkisk/lazisk/hemşinsk kultur. Jag blev helt fast och fick uppleva nàgot över mina förväntningar. Ni som varit här eller kanske är födda här vet säkerligen vad jag snackar om. Jag kommer att dela upp mina inlägg dà jag kommer bombardera er med en massa bilder för att fà er förstà den känslan över att vara här. Hit ska jag ta min mamma när hon kommer om ett par veckor!
Jag önskar att jag hade haft min dejt med mig, för det är verkligen en plats för romantik, men ocksà en kanonplats för piknik, grillning och perfekt för barnfamiljer. Vi var 13 glada personer som àkte pà denna utflykt och de flesta verkade vilja vara för sig själva men det gjorde mig ingenting. Jag hade lika roligt i alla fall pà egen hand. Tog en massa foton, àt god mat och njöt av att bara vara.

Resan började klockan 09:00 dà vi blev upphämtade utanför resekontoret av minibussen som skulle ta oss till Ayder. Chauffören som körde var helt underbar. En man i medelàldern som har haft erfarenhet av bussutflykter i över 25 àr. Han kom egentligen fràn Trabzon men talar med den helt underbara Rize-dialekten pga av alla sina resor han gjort dit. Han var mycket pratglad, gav viktigt information om de platser vi besökte och satte pà härlig kemençe och tulum musik. Vàrt första stopp skulle egentligen skett vid Memişağa Konağı i Sürmene men vi tyckte alla att det var viktigare att fara mot Rize och vara där i god tid. Vi tog vàr första 20-minuters paus vid den botaniska parken "Ziraat Parkı" i Rize centrum. Eftersom jag lagt upp bilder därifràn förut nöjer jag mig med att lägga upp dessa:
Vill ni se fler bilder fràn Ziraat Parken kan ni gà in pà länken "Resten av Östra Svartahavskusten". Jag màste säga att jag tycker kommunen i Rize eller vilka nu som hàller i detta borde ta tag och rusta upp denna park med nya fräscha plantor för mera liv! Det har skett en försämring sedan jag var här sist 2009.

               
              Utsikt över staden Rize
              

             

          

Efter 20 minuters pausen var det dags att àka vidare mot "Tekpa Rize Bezleri Mağazası", dvs stället där de berömda Rize tygerna tillverkas och säljs. Finns en hel del av dessa tillverkare här och vi fick nu chans att besöka en. Jag funderade pà att köpa nàgot bara för att gynna men jag sköt upp det till senare besök. För jag vet inte var jag ska ha det till just nu. Dock köpte jag en liten souvenir-handuk med täxten "Rize Hatırası". Minne fràn Rize. Intressant och se hur Rize dukarna tillverkas. Nàgot mycket berömt för denna stad. 
                   

                  

                  

               

               

                

               

               

              

 

En uppdatering om resan vidare mot Çamlıhemşin och Ayder kommer inom kort. Hàll utkik!