Hacı Bayram - Ankara

Atila föreslog att vi skulle besöka Hacı Bayram efter att vi varit på hans arbetsplats. 
Hacı Bayram-ı Veli var en viktig sofist och poet som levde i Ankara mellan 1353-1429. Haci Bayram moskén stod klart 1428 och graven (türbe) byggdes efter Hacı Bayram-ı Velis död 1429. 

För en som älskar turkisk historia och sevärdheter är detta en plats värt att besöka om man kommer till Ankara. Det kändes romantiskt att vandra omkring i området bland de gamla byggnaderna ,softa och känna atmosfären. Det var många som hade tagit med egen mat som de förberedde på den stora gräsmattan vid den stora fontänen. Som en stor familjär picnic. 

Det är viktigt att man klär sig därefter om man kommer till en relativt religiös plats som denna. Linne och shorts är ej passande när man besöker en moské  eller religiösa platser. Har blivit rätt förvånad när jag besökt Istanbul och sett turister klampa in i moskéer med linne och shorts utan att använda hjärncellerna. Snälla, det är viktigt att visa respekt för landets seder och bruk när man kommer hit. Man behöver nog ingen större kunskap för att förstå detta.  Vett och etikett helt enkelt :) 

Vi hade svårt att hitta en ledig restaurang som vi kunde bryta fastan på men till sist hittade vi en på en trevlig bakgata. 

Hacı Bayram ligger i stadsdelen Altındağ och det är enkelt att ta sig hit med dolmuş eller bil. 




































 
Hacı Bayram moskén och graven (Hacı bayram türbesi)



































Kommentera här: