Amasya - yalıboyu evleri 1

Jag blev totalt förälskad i Amasya. Jag trodde inte att jag skulle bli så fast vid denna stad. Den kallas även "Turkiets Venedig" med tanke på att staden ligger nere vid en floddal. Floden heter Yeşilırmak. Längs den kan man se vackra historiska hus uppradade efter varandra. På turkiska kallas de "yalıboyu evleri". Längs floden finns den även fem stycken broar som man kan ta sig över.
 
På sidan av klipporna bakom dessa hus kan man även se uthuggna pontiska gravar som uppfördes under 1200-talet av pontiska kungar. Man kan faktiskt gå upp och besöka dessa gravar men jag avstod denna gång på grund av den tryckande värmen. Dessa gravar liksom de fina husen längs floden är upplysta på kvällarna. 
Uppe på berget syns även stadens ståtliga fästning. 
 
Staden är känd för sina äppelodlingar och har varit en viktig och strategisk plats under Osmanska Rikets tid. Staden kallad också "şehzadeler şehri" då många av sultanernas söner tjänstgjort som guvenörer här. Deras statyer går att beskåda längs den långa promenadstråket längs ån i Amasya. 
 
Jag upplevde Amasya som en mycket romantisk och öppen stad och jag och Atila kommer definitivt att åka hit nästa sommar för en romantisk weekend.
Längs promenadstråket finns det många mysiga caféer, restauranger och sittplatser. Det finns även en gata som erbjuder härlig shopping både i de lokala smink- och klädesbutiker liksom i de vanliga klädeskedjorna som LC Waikiki, DeFacto och Colins.
Amasya är en modern och välkomnande stad. Chill, kultur, avkoppling och äventyr allt i en härlig blandning. Det finns dock inga restauranger som säljer alkohol men det finns butiker som säljer runt om i stan.
 
Vill man bo på ett hotell med pool rekommenderar jag hotellet The Apple Palace som ligger en bit från stadens centrum. 
 
 






 
 




















Pontiska gravar syns i berget i bakgrunden. 













 

























Kommentarer:

1 Erika Andersson:

Vilket fantastiskt vackert ställe, Turkiet är så vackert. Hur gör du? Har förstått på bloggen att du bor permanent i turkiet, är du halvturk eller svensk? Jag halva denna säsongen i marmaris men vill flytta till turkiet och bo där längre fram, stortrivs i detta underbara land! :)

Svar: Hejsan, jag är helsvensk och har tidigare bott i Turkiet i över 13 år. Åker numera hit på långsemestrar. På bloggens vänstersida står det lite info om mig och livet i Sverige och Turkiet. Ha det gott och hoppas du gillar bloggen // mvh
Sofie

2 Robex Lundgren:

fint

3 Maria:

wow, vilket häftigt ställe!! :) De verkar vara väl förberedda på översvämningar också med tanke på hur högt upp husen är byggda! Eller är det kanske snarare extra lågt vatten på bilderna? :)

Kommentera här: