Erfelek selaleleri/vattenfallen i Sinop

Innan vi anlände till Sinop var vi övertygade om att det skulle finnas resebyråer som erbjöd olika utflykter till historiska platser runt om i Sinop, men vi hade fel. När vi en dag ville åka till förorten  Erfelek för att se på de vackra vattenfallena hittade vi inte en enda resebyrå som kunde ta oss tid. De anordnade bara utflykter om man var tillräckligt många och vi var bara två. Vi tog sedan beslutet att gå till den lilla dolmusstationen som ligger lite utanför stan för att se om det fanns någon dolmus. Vi pratade med en dolmusförare som varje dag kör till Erfelek och han berättade att vattenfallen låg en bra bit utanför förorten och dit kör inte dolmusar utan man måste istället hyra en bil eller ta en taxi. Han hade en son som brukar köra turister till vattenfallena till ett förmånligt pris så vi hakade på. Vå åkte med dolmusen till Erfelek där vi blev upplockade av taxin på vägen. Vi betalade 50 TL (c:a 160kr) tur/och retur från Erfelek och taxin väntade sedan på oss i flera timmar medan vi turistade bland vattenfallena. 
Erfeleks vattenfall består av tre stycken vattenfall som ligger ovanför varandra så man måste bestiga rätt hala gångstigar och stentrappor för att ta sig dit. Vi besökte bara de två första då vi inte ville bada i lervälling för att få se den tredje. Det räckte mer än väl att få ta del av två vackra vattenfall. Trots att vi åkte hit under en vardag var det många turkiska semesterfirare som tagit sig hit, speciellt från de närliggande provinserna Samsun och Kastamonu. Detta är en perfekt avkopplingsplats för barnfamiljer då det finns en stor lekplats, grillplatser, tipsrundor i skogarna i närheten och två restauranger som erbjuder allt från grillat till gözleme (turkisk pannkaka). Kan förstå om det är många som flyr hit från storstadslivet på¨somrarna. Underbar plats.
Vi ville inte åka härifrån men när vi börja ana att ett åskväder var på väg hit kallade vi på taxin och åkte tillbaka till Erfelek, där vi tog en dolmus tillbaka till Sinop. Vägen mellan Erfelek och Sinop tar ungefär 25 minuter. 
 
Så om ni kommer till Sinop, är detta värt ett beök. Ni kommer inte att bli besvikna
 
På väg mot vattenfallena i taxin......
 
 
Framme
 
Det största vattenfallet som ligger längst ner
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vattenfall nummer två. Iskallt vatten.
 
 
 
 
Tror jag börjar bli lite hungrig :D
 
 
Här har vi platsens berömda "grillhus" där man kan beställa grillat kött per kilo men vi avstod då det skulle spräcka vår semesterbudget rejält. Kött i Turkiet är inte billigt som många av er kanske vet....
 
Vi beställde istället in ett par gözleme, läsk, te och solrosfrön som vi satt och smaskade på efter besöket vid vattenfallena. 
 
 
 
 
 
Lekplats
 
En grillplats
Familjer grillar
 
Vissa tar med sig hängmattor.......lyckost :)
 
Nere vid ån
 
 
 
 
 
Här är vi i Erfelek och väntar vi på dolmus till Sinop. Erfelek är en riktigt mysig liten förort. På grund av ovädret som närmade sig valde vi att åka tillbaka direkt till Sinop.
 
Erfeleks centrum
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Marie:

Beökte också dessa vattenfall i somras :) Och åt potatisgözleme som specialbeställdes så den skulle va vegansk åt mig :) Väldigt fint ställe måste jag säga. Fantastisk natur.

Kommentera här: