Ispanaklı ve etli gözleme - Turkiska pannkakor med kött o spenat

Detta är en maträtt som jag föredrar att avnjuta i en mysig tradionell turkisk bymiljö, där bykvinnorna själv tillagar denna ljuvliga rätt pâ sitt vis utan moderna apparater. Sist jag ât denna rätt var när jag var i Safranbolu (en förort till Karabük vid västra svartahavskusten) i november 2007 tillsammans med en vän dâ vi besökte en tillhörande by vid namn Yörük Köyü. Dær möttes vi av en glad bykvinna som ägde ett ställe där besökare kunde ta del av dess inredning och avnujta nygräddade pannkakor.
Här kommer ett recept pâ hur man kan tillsaga dessa hemma. Man kan även ha potatis och vitost som fyllning men jag valde med köttfärs och spenat. 

      ISPANAKLI VE ETLi GÖZLEME - TURKISKA PANNKAKOR MED KÖTTFÄRS O SPENAT
  


Not: Bilerna tagna frân internet

(6 personer)
RÂVAROR
1 kg färska spenatblad
3 st gullökar
300gr nötfärs
1 kg vetemjöl
2 st matskedar smör
Salt
Svartpeppar
Vatten
Olivolja/matolja/solrosolja

TILLAGNING
Skölj spenatbladen och ta bort stjälkarna. Koka sedan dessa i hett vatten.
Sila den kokta spenaten och pressa ut vattnet.
Riv löken pâ ett rivjärn
Smält söret i en stor panna och stek spenaten, tillsammans med löken och köttfärsen. Tillsätt salt och svartpeppar efter smakbehov.
Häll vetemjöl i en skâl och häll i lagom med vatten. Knâda samtidigt som du tillsätter vattnet sâ att du fâr en bra konsistens pâ degen som sedan ska kavlas. Lât degen stâ och dra i 15-20 minuter. Ta sedan en näve full med deg (stor som en apelsin) och kavla till de fâtt en lagom tunn och rund form. Fortsätt sâ har tills degen är slut.
Fördela sedan den stekta spenaten, löken och köttfärsen jämt pâ dessa utkavlade degbitarna och stäng sedan den ena kanten över andra sâ att pannkakan blir som ett "D" som ni ser pâ bild 2 ovan. Dessa ska sedan stekas i en panna med ytterst lite olivolja/matolja/solrosolja tills de fâtt en liten gyllenbrun yta som ni ser ovan. Klart för servering.

                                   AFiYET OLSUN - SMAKLIG MÂLTID

                                            
                           Ett exempel pâ hur gözleme lagas i byarna.          

Kommentarer:

1 Sara Eksin:

Hej igen Sofie!



Du är verkligen imponerade flitig med recept!!! Jag undrar om du skulle kunna "jaga upp" ett recept på soppa med kotunga i? Det är lite svårt att få tag på här i sverige, men vid jul går det bra! Vill överraska min man med detta. Jag kommer bara inte ihåg vad den heter, men du vet sökert vad jag menar, en vanligt förekommande soppa i turkiet. Speciellt på så kallade "soppshopar". Tack på förhand! Keep up the good work! Kendine iyi bak!



SARA

2 linda:

Selam viking kiz SOFIE.. hoppas du skriver en bok om turkiyet och dess kultur om hur det är att leva och bo med turkar i turkiyet.hoppas att ditt liv kan spelas in som en vacker saga o visas i sverige på biografer.. tänkte på filmen (den vita masajen OCH VILKEN SKIT HON LEVDE I)DITT LIV KAN ALDRIG JÄMFÖRAS jämfört med henne, har du ett UNDERBART LIV I TURKIYET MED MYCKET VACKER NATUR OCH GOD MAT DESSUTOM. en liten uppfattning om hur du lever i turkiet så att ni verkligen vet hur vi turkar och vårt levnadssätt är...du är underbar seni cook seviyorum tack för att du skriver och visar vackra bilder och att vi får ta del av dom.

Kommentera här: