Recept: Şekerpare - turkiska "sötkakor"
Vet inte vad det exakta namnet blir om man översätter till direkt svenska. Şekerpare kakor är enkla att göra och tar inte speciellt lâng tid. Perfekt till fikat
ŞEKERPARE - TURKISKA "SÖTKAKOR"
Not: Bilderna tagna frân internet
RÂVAROR
1 st paket margarin (rumsvarmt)
1 st vattenglas florsocker (typ vanliga "duralex"-glas vi har i Sverige)
4 st matskedar mannagryn (irmik)
2 st matskedar cocos (hindistan cevizi)
2 st ägg
4 st vattenglas vetemjöl (duralex-glas)
1 st dessertsked vaniljsocker
1 st dessertsked bakpulver (kabartma tnozu)
TILL SOCKERLAGET
3 st vattenglas socker (duralex-glas)
4 st vattenglas vatten (duralex-glas)
½ citrons saft
TILL TOPPEN
Hela hasselnötter
TILLAGNING AV KAKORNA
Sätt ugnen pâ 200 grader
Häll i margarinet, florsockret, mannagrynet, cocosen, äggen, vaniljsockret, bakpulvret och vetemjölet i en skâl. Tips: Blanda medan du tillsätter mjölet efter hand. Blanda tills du fâtt en mjuk deg. Lât stâ och dra i 10 minuter.e
Ta sedan smâ bitar av degen och bör till runda bollar som du lägger pâ en plât. Tryck lätt ner en hel hasselnöt i varje kakboll. Sätt sedan in plâten i och lât dessa gräddas till de blivit lätt gyllenbuna.
TILLAGNING AV SOCKERLAGRET
Koka sockret och vattnet i en liten kastrull i 5 minuter. Tillsätt sedan citronsaften och lât koka nâgon minut till. Ställ sedan ât sidan och lât svalna tills det blivit ljummet. Efter att kakorna är färdiggräddade ta ut plâten ur ugnen och vänta i 3 minuter. Häll sedan över det ljumma sockerlagret över kakorna (det är viktigt att sockerlagret är ljummet sâ att kakorna fâr den rätta konsistensen). Lägg sedan över en annan plât och lât kakorna dra en stund. Klart för servering.
Gud vad jag blev sugen på seker pare nu!