Geen Tour - Kappadokien (Selime köyü, Ihlara Vadisi, Derinkuyu)

Två dagar efter vår första utflykt (red tour) var det dags att åka på den andra utflykten (green tour). Vi skulle besöka Selime köyü, Ihlara Valley, den underjordiska staden Derinkuyu och Pigeon Valley. Vi blev hämtade klockan 9:00 på hotellet. Vi var förberedda på att detta skulle bli en lång dag då platserna vi skulle besöka låg utanför Nevsehir. Det tog ungefär 45 minuter innan vi kom fram till det första stoppet Selime Köyü i provinsen Aksaray. Där besökte vi det största bevarade klostret i Kappadokien. Vi fick även se hur folk bodde och lagade mat förr. Om jag inte minns fel är det runt 2000 år gammalt och var förr i tiden och även idag en mycket viktig plats för de kristna. Även i denna utflykt ingick inträdesbiljetterna. 
 
På väg mot Selime köyü

 Inne i klostret
 
Utsikt över Selime türbesi
 
 
 
 
 
Gamla bosättningar
 
 
 
 
 
 Man lagade maten i gropar. Påminner lite om "tandir" (stenugn i marken). Sådana fanns lite överallt 
i klostret. 
 
 
 
 
Ett kök med en grop i mitten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nästa stopp blev  natursköna Ihlara Valley. En vacker plats som ligger i en dal. Det är en hel del trappor att ta siig ned för men det finns mycket att titta på på vägen. Bland annat en kyrka med gamla kyrkmålningar. Där nere möttes vi av en fors, härlig grönska och mysiga picnic-platser. Vi hade en paus i ungefär 45 minuter. Jag och Melek passade på att svalka oss i floden och dricka nypressad apelsinjuice. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vår guide Büsra, jag och Melek
 
 
 
 
Mysiga kojor som är placerade mitt i floden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa stopp blev en lunchrestaurang vid en flod. Det sereverades fisk och sallad. Fick inte till någon bild på maten med det var gott kan jag säga. 
 

Näst sista stopp blev den omtalade underjordiska staden Derinkuyu som anses ha en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Den ligger i provinsen Nevsehir. Staden sträcker sig 85 meter ner under jorden och det sägs att det fanns plats för över 30 000 människor. Man håller fortfarande på med utgrävningar. Det var riktigt läskigt att vistas där nere och det var mycket folk på en gång. Kan säga att detta är inget för den som lider av klaustrofobi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi stannade sedan till vid en smyckesaffär som säljer smycken till ett pris som är 5-6 gånger dyrare än vad man betalar i stan. Ett silversmycke med nazar-ögon som kostar 20TL i stan kostar 90 TL i denna affär. Det är rätt vanligt att man tar överpriser för turister som kommer med utflyktsbussar. 
 
 
Det sista stoppet innan vi återvände till hotellet blev Pigeon Valley med sitt enorma Nazar-träd och en bedårande utsikt. Jag blev verkligen förtjust i dessa träd så det blev en hel del poser i alla dess former. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Duvornas dal <3
 
 
På väg tillbaka till hotellet