Maten i Kappadokien är under all kritik!

Vill ni ha äkta turkisk matkultur? Åk då inte till Kappadokien. 
Jag brukar sällan kritisera de platser jag besöker i Turkiet men känner nu att jag vill rikta stark kritik gällande maten som serveras på de restauranger jag besökt i Göreme och Ürgüp (Kapadokien). Som de flesta vet är Kapadokien ett exremt populärt turistområde som lockar många turister varje år. Det som slog mig när jag kom till Göreme förra året var att priserna var hutlösa. Närmare dubbelt så dyrt än det brukar vara och det sorgliga är att du får inte vad du betalar för.
När du t.ex besöker Alanya eller någon annan polulär turistort vid sydkusten hittar du alltid små lokanta eller andra äkta turkiska restauranger som erbjuder god mat till förmånliga priser men det gör du inte här. Vill du ha god mat i Kapadokien ska du bli hembjuden till någon som känner till matkulturen här. 
Första kvällen i Göreme. Jag var trött och hungrig efter en lång resa från staden Tokat. Letade efter något äkta som erbjuder god kappadokisk mat. Testi kebabi är populärt här. För er som inte vet är detta en kebab som tillagas i lerkruka med bl.a kött och grönsaker Jag slog mig ner på ett liten mysig restaurang vid gågatan. Testade deras testi kebabi men blev besviken. Totalt smaklöst och rätten var absolut inte tillagad på traditionellt vis utan de hade väl bara hällt allt i en kruka efter tillagningen. Ville inte klaga då ägaren var en gammal snäll gubbe. Det var dyrt. 
En dag blev jag sugen på kycklingvingar så jag testade motvilligt en annan restaurang vid gågatan och det ångrar jag djupt. De gillar inte turister som kommer ensamma. Det blir ju mindre pengar då. Tog lång tid innan jag fick göra en beställning. Servitörerna var under all kritik. Sura och allmänt otrevliga mot varandra. En typisk turistfälla. På ett annat ställe ville de inte ens ta en beställning av mig då de bara tar beställningar från större sällskap? Que? Detta är inte turkisk gästfrihet. 
Hittade senare ett litet hak men portionerna var som små meze. En liten skål med kurufasulye för 24 tl. Brukar annars kosta 10 TL i Istanbul och Trabzon.
Många lunchställen i Kappadokien lurar även turister gällande innehållet i deras köfte. Den ovana tungan och ögat kanske inte märker det men istället för kött har man mosad bulgur i köftena. Detta blev jag varnad för innan. Jag pratade även med ägaren på hotellet jag bodde på och han sa att detta är ett problem i Kappadokien. Det finns visst en "turismmaffia" som triggar upp priserna här. Hur mycket sanning det ligger i det vet jag inte men det är i så fall synd eftersom Kappadokien har en speciell och betydelsefull plats i Turkiet. Vill du ha en äkta upplevelse av matkulturen här i Kappadoken får du nog bli inbjuden till någon familj här som känner till hur maten tillagas annars kommer du nog bli besviken. 
Göreme är en fantastisk plats att besöka. Upplevelser utöver det vanliga. Besöker gärna stället igen men nästa gång kommer jag istället att äta på hotellet eller besöka de ställen som jag tycker är okej sedan innan. Eller så köper man mat från A101 eller BIM och lever på baguetter under de dagar man är där. 
Den enda restaurang jag kan rekommendera i Göreme är Sedef Restaurant. Personalen på hotellet rekommenderade mig så jag gick dit en dag. Dyrt men det var gott. Trevlig personal. 
 
Åt kurufasullye på Sedef Restaurant i Göreme. 
 
 
Testi kebabi som jag testade första kvällen i Göreme. 
 
 
 

Kommentera här: