Recept: Muhlama / mıhlama / kuymak

En favorit fràn östra Svartahavskusten i Turkiet.  Det blir svàrt för mig att översätta dessa ord till svenska dà denna rätt är lokal och bara äts i detta omràdet. Den är gjord pà majsmjöl, Trabzon tel peyniri ("tràdost"), hemmagjort smör och salt. I städerna Rize och Artvin kallar man den MUHLAMA/MIHLAMA och i Trabzon, där jag bor, kallar man den KUYMAK. En kaloribomb utan dess like men ack sà god. Med nybakat bröd fràn bageriet blir det gott att doppa. En frukosträtt där det ska drickas turkiskt te till.

                                                    MUHLAMA / MIHLAMA / KUYMAK
     
Not: Bilderna är tagna fràn internet

RÀVAROR
8 matskedar majsmjöl
6 matskedar smör
2 normalstora vattenglas med "Trabzon tel peyniri" (denna tràdost gàr att hitta i turkiska livsmedelsaffärer)
1/2 vattenglas ljummet vatten
Salt

                                                     
                                                   Trabzon tel peyniri - tràdost

TILLAGNING
Denna rätt ska tillagas i en kopparpanna för att fà den bästa smaken som möjligt! Men finns det ingen kopparpanna i ert hem sà tillaga den i en vanligt, tunn teflonpanna. Smält smöret och majsmjölet i pannan och rör om tills mjölet fràtt en mörkare färg. Tillsätt sedan tràdosten, det ljumma vattnet och saltet. Rör sedan om allt med en träslev tills smöret kommit upp till ytan som bilderna ovan. Rätten màste ätas varm. 

                                 
      
                     



 Alla egentagna bilder och texter på http://vikingkiz.blogg.se är skyddade av upphovsrättslagen. Inget material får användas utan tillstånd av innehavaren av upphovsrätten.







Kommentarer:

1 Laura:

Mmm, det här skulle jag vilja smaka på, jag älskar att värma upp ostsmörgåsar och bäst smakar det då osten har smält mycket! :)



Ahmet har lite mindre än 4 månader kvar nu... Jag vet inte när jag åker tillbaks, det beror lite på jobb och så, men antagligen i maj någon gång. Funderar också på att åka dit någon gång i vinter för att vara tillsammans i några dagar om Ahmet skulle ta permission i några dagar. Men det beror på hur det blir med jobb och så, kanske vi bara väntar ända till maj och sparar de pengarna till annat..



Kram!

2 angelica:

Yes you re totaly right!

3 Pappa:

I förra veckan tillagade jag köfte. Hittade recepet på nätet, Arlas hemsida. Väldigt gott med päremos.



kram

4 me:

hej

jag funderar på att köpa något billigare lägenhet i Turkiet känner du till en bra turskisk hemsida med lägenheter och vilka platser är bra där att bo i ??

5 Slingersnoken:

Ser smaskigt ut, måste nog provas innom snar framtid. =))

Ha det bra.

Kram M

6 Betul:

Mmmmm, det här är så gott!!

smakade på den när jag var i uzungöl (förra sommaren)och det var första gången. Har bara ätit det en gång :-( Vill ha det nu nu nu :(

Kommentera här: