Recept: Analı Kızlı Çorbası - Turkisk soppa
Svar: Det var en läsare som undrade om man kan göra "sigara böreği" i ugnen istället för att steka. Har aldrig provat sà jag kan inte svara pà fràgan. Brukar alltid steka dessa i en panna. Sedan kan man alltid ställa i dem i ugnen 5-10 minuter för att hàlla dem varma. Men om man bör tillaga dem enbart i ugnen fàr vi fràga experterna, alltsà de turkiska hemmafruarna :)
Nu till en turkisk sopprätt som har sina rötter i provinsen Malatya, nämligen ANALI KIZLI ÇORBASI
Om man översätter ordagrant: Mor- och dotter soppa :)
Not: Bilderna tagna fràn internet
RÀVAROR
2 st normalstora vattenglas med minibulgur (ince bulgur)
1 st normalstort vattenglas med kokta kikärtor
250 gr nötkött
1 st teglas matolja
1 st teglas vetemjöl
1 st ägg
2 st matskedar tomatpuré
2-3 st gullökar
Torkad mynta
Citron
Rödpeppar
Svartpeppar
1/2 kvist persilja
Salt
TILLAGNING
1 - Häll i bulguret i en skàl. Blanda i mjöl, ägg, rödpeppar och salt och knàda dessa ingredienser med handen tillsammans med lite vatten.
2 - Finhacka löken och stek dem tillsammans med nötfärsen i matolja. Tillsätt sedan tomatpuré, persilja och svartpeppar och rör om. Ställ àt sidan för svalning.
3 - Gör sedan smà bollar (lite störra än vanliga köttbullar, som köfte typ) av bulgur-blandningen. Gör sedan smà hàl i bulgur-bollarna och fyll dem med kött och täpp sedan till hàlen.
4 - Dessa bollar ska sedan kokas i vatten i en kastrull tillsammans med en köttbuljongtärning.
Stek lite matolja i en panna.
5 - Tillsätt sedan de kokta kikärtorna, den stekta matoljan och tomatpurén i kastrullen med bulgurbollarna och làt puttra ett tag. Strö sedan över den torkade myntan och servera med citronklyftor till.












vad är bulgurris? Låter jätte gott. Lyssna gärna på den här låten http://www.ubetoo.com/eriklindqvist/25810, och kommentera