Recept: Analı Kızlı Çorbası - Turkisk soppa

Svar: Det var en läsare som undrade om man kan göra "sigara böreği" i ugnen istället för att steka. Har aldrig provat sà jag kan inte svara pà fràgan. Brukar alltid steka dessa i en panna. Sedan kan man alltid ställa i dem i ugnen 5-10 minuter för att hàlla dem varma. Men om man bör tillaga dem enbart i ugnen fàr vi fràga experterna, alltsà de turkiska hemmafruarna :)

Nu till en turkisk sopprätt som har sina rötter i provinsen  Malatya, nämligen ANALI KIZLI ÇORBASI
Om man översätter ordagrant: Mor- och dotter soppa :)
   
Not: Bilderna tagna fràn internet


RÀVAROR
2 st normalstora vattenglas med minibulgur (ince bulgur)
1 st normalstort vattenglas med kokta kikärtor
250 gr nötkött
1 st teglas matolja
1 st teglas vetemjöl
1 st ägg
2 st matskedar tomatpuré
2-3 st gullökar
Torkad mynta
Citron
Rödpeppar
Svartpeppar
1/2 kvist persilja
Salt

TILLAGNING
1 - Häll i bulguret i en skàl. Blanda i mjöl, ägg, rödpeppar och salt och knàda dessa ingredienser med handen tillsammans med lite vatten.
2 - Finhacka löken och stek dem tillsammans med nötfärsen i matolja. Tillsätt sedan tomatpuré, persilja och svartpeppar och rör om. Ställ àt sidan för svalning.
3 - Gör sedan smà bollar (lite störra än vanliga köttbullar, som köfte typ) av bulgur-blandningen. Gör sedan smà hàl i bulgur-bollarna och fyll dem med kött och täpp sedan till hàlen.
4 - Dessa bollar ska sedan kokas i vatten i en kastrull  tillsammans med en köttbuljongtärning.
Stek lite matolja i en panna.
5 - Tillsätt sedan de kokta kikärtorna, den stekta matoljan och tomatpurén i kastrullen med bulgurbollarna och làt puttra ett tag. Strö sedan över den torkade myntan och servera med citronklyftor till.

           



              

Kommentarer:

1 selma:

vad är bulgurris? Låter jätte gott. Lyssna gärna på den här låten http://www.ubetoo.com/eriklindqvist/25810, och kommentera

2 Jessica Ebbhagen Yaman:

Sökt detta jättelänge! Min kompis va i malatya runt nyår och åt detta sedan ville hon veta vad det var...min hjärna har gått på högvarv. Men nu vet jag ju! tack för recept! :) Hehe



jag som "äkta" turkisk hemmafru skulle inte rekomendera attsteka sigara börek i ugnen då de kommer bli rätt så degiga och tråkiga. Men för den som vill prova, varöfr inte...

3 Kison:

Vår granne som bodde ovanför oss innan, han gjorde ofta sigara börek i ugnen. har aldrig provat själv. Den där soppan måste jag göra. Sambon är ju från Malatya så jag kanske kan impa lite;) kan man byta ut/strunta i kikärtorna? Jag gillar inte det.

4 Jane:

Grymt, detta ska bara prova, har även hittat fler intressanta rätter att prova från Turkiet på destinationturkiet.se , synd bara att det inte står hur man tillagar det.

Kommentera här: