Recept: Çeşitli ezmeler - olika turkiska matröror #1

I det turkiska köket brukar oftast dessa röror ätas som "meze", förrätt innan varmrätten. Det är ocksa vanligt att man i turkiska hem dukar fram olika röror till frukost och till fika när man fâr främmande, sâ är traditionen där jag bor och även pâ andra hâll. Finns hur mycket recept som helst och jag tänkte först ge mig pa mina favoriter av olika röror. Väldigt gott att doppa bröd i.

Tvâ av mina favoriter: Röd chiliröra och auborgineröra


             KIRMIZI BiBER EZMESi - RÖD CHILIRÖRA (ORTA ACILI -MELLANSTARK)
 
Not: Bilderna tagna frân internet

RÂVAROR
6-7 st normalstora tomater 
4 st normalstora gullökar
1 st matsked tomatpuré
1 st dessertsked chilipeppar   
Ett par nypor torkad mynta (nane
Ett par nypor salt
2 st matskedar matolja
½ st citron

TILLAGNING
Skala av skalet pa tomaterna och skär dem i ytterst smâ bitar. Det gâr ocksâ bra att riva tomaterna pa ett rivjärn. Skär löken i ytterst smâ bitar. Lägg sedan tomaterna och löken i en skâl och tillsätt saltet, matoljan, myntan,  tomatpurén och pressa ur saften frân den halva citronen. Blanda sedan denna röran med händerna tills alla ingredienser beblandat sig med varandra. Lägg sedan upp prydligt pa smâ fat. Klart för servering.
Det som blir över kan läggas in i burkar och förvaras i kylen.



                      
                       YOĞURTLU PATLICAN EZMESi - AUBORGINERÖRA
 MED YOGHURT           

   
Not: Bilderna tagna frân internet

RÂVAROR
3 st auborginer
100 ml turkisk yoghurt
1 st gul lök
2 st tomater 
3 st pepperonis (yeşil sivri biber)
3 st vitlöksklyftor
1 st dessertsked florsocker
1 st turkisk téglas olivolja (= ½ normalt vattenglas)
svartpeppar
salt

TILLAGNING
Efter att auberginerna värmts upp och mjuknat i ugnen ska de skalas och skäras i ytterst smâ bitar. 
Skala tomaterna och skär dem i smâ tärningar. Finhacka pepperonisen och löken. Stek dem i lite olja och tillsätt de skurna tomaterna. Krossa vitlöksklyftorna och tilllsätt dem tillsammans med de skurna auberginbitarna, svartpeppar, salt och lât puttra pâ lagom värme i ung. 10-12 minuter. Häll sedan över i en skâl och lât svalna. Blanda sedan i yoghurten. Denna röran gâr även att göra utan yoghurt. Varför inte prova bâda? Mums

                                          AFiYET OLSUN - SMAKLIG MÂLTID






 

Kommentarer:

1 Anonym:

vilket fint blogg, mm är sugen på meze nu :D

2 Slingersnoken:

Smaskens, Så glag över reepten :)

Mumms.



Kram M

Kommentera här: