Recept: Salep - Turkisk dryck som värmer gott i kylan
Salep är ett mjöl som man utvinner frân orkidéblomman Orchis Mascula (Sankt Pers Nycklar). I Turkiet använder man detta mjöl när man tillverkar glass vilket gör den seg. T.ex glassen frân provinsen Kahramanmaraş är beblandad med detta mjöl.
Salep används ocksâ till en varm dryck som är populär i Turkiet, speciellt under vinterhalvâret. De finns färdigblanade i smâ pâsar i de flesta turkiska butiker i Sverige eller sâ kan man enbart köpa orkidémjölet och tillaga den själv.
Not: Bilder tagna frân internet
RÂVAROR
2.5 matsked socker
½ matsked salep-mjöl
4 normalstora glas mjölk (duralex-glas)
kanel (att toppa med)
TILLAGNING
Häll i salep-mjölet och sockret i en liten kastrull och rör om. Tillsätt sakta den kalla mjölken medan du blandar. Lât sedan koka upp i 15 minuter och rör hela tiden om tills det blivit en lite mörkare och segare konsistens. Ta sedan bort kastrullen frân vğarmen och häll upp i lagom stora koppar. Strö sedan pâ en tesked med kanel pâ varje kopp för dekoration och för att fâ en liten mer vassare och "julig" smak. Klart för servering!
Salep gillar inte jag men tycker det luktar gott. lite som mannagrynsgröt. Trevlig helg!