Turkisk dessert: Profiterol
PROFiTEROL



Not: Bilderna tagna fran internet
Första gangen jag hörde talas om Profiterol var næ jag flyttade till Istanbul 2006. Först trodde jag det var en importerad dessert om man ser pa namnet "Profiterol", later som det kommer fran nagot omrade i Tyrolen i Österrike. Men nej jag hade fel. Detta ær en typisk turkisk dessert som jag at för första gangen i Istanbul. Har provat pa sjælv att göra den en gang. Blev faktiskt lyckat. I Istanbul finns det massor av konditori som enbart specialiserat sig pa Profiterol, och man kan ha olika smaker pa sasen, vissa gillar choklad, andra vanlij eller jordgubb. Sjælv föredrar jag chocklad.
Varor till profiterolen
1 glas vatten (Glaset ska vara ett normalt vattenglas)
1 glas mjöl (Glaset ska vara ett normalt vattenglas)
Halvt paket margarin (125gr)
3 ægg
Kræmen som ska vara mellan profiterolen
2,5 glas mjölk (Glaset ska vara ett normalt vattenglas)
3 matskedar mjöl
5 matskedar florsocker
1 paket vanilj
Som glasyr ovanpa profiterolen
1 paket chockladsas. Finns att köpa i paket i affærerna som man tillreder sjælv.
Beskrivning finns pa paketen.
TILLAGNING
Hæll i vattnet och margarinet i en kastrull och lat koka pa lagom værme. Hæll sedan i mjölen och rör runt snabbt med en træslev. Inom 1-2 minuter kommer mjölet att segna och konsistensen blir degaktig. Læmna degen för svalning. Efter att degen valnat klæck de 3 æggen en och en (inte alla samtidigt!). Börja först med ett och blanda in det ordentligt i degen för att sedan göra detsamma med den andra och tredje. Efter att æggen blandats ordentligt har ni nu fatt en tæt och kladdig deg.
Sætt ugnen pa 180 grader. Med hjælp av en sked eller enbart med handen ta av en bit fran degen och rulla ihop till en boll. (Av mattet ræknat blir det totslt 18-20 st bollar) Lægg sedan upp protiterolen snyggt pa en smörjd plat och sætt in dem i den uppværmda ugnen och lat sta i 35-40 minuter. Öppna INTE spisluckan under tiden da det finns en risk att den jæsande degen genast krymper ihop.
Till kræmen. Blanda alla ingredienserna, förutom vaniljen, i en kastrull och rör runt i lagom hög værme och læmna det för svalning efter tag. Tillsætt sedan vaniljen i den nu svalnade kræmen. Rör om med en visp. Kræmen ska sedan lægas emellan profiterolen som man delar försiktigt pa mitten.
Hæll sedan över chockladsasen och profiterolen ær klar för servering
SMAKLIG MALTID - AFiYET OLSUN
Tack för recepten.Den var jätte lyckd:)..
Cok guzel :D Tesekurederim