Recept: İskender Kebab

En kebabrætt fran Bursa provinsen i nordvæstra Turkiet. Denna matrættens grundare, İskender Efendi, bodde i Bursa pa 1800 talet och dennes son Yavuz İskenderoğlu för traditionen vidare, se  Kebapçı İskender 
At værldens godaste iskender kebab pa en av deras restauranger i förorten Nilüfer som hör till Bursa nar jag var dær pa en businesstræff med ett marmörföretag som haller till dær. Det finns ingen som gör godare iskender da de har det hemliga receptet. Anledningen till att köttet hær blir sa smakligt ær att man föder upp sitt boskap med timjan som sætter sedansætter smak pa boskapens kött. Det ær inte bara i Bursa man kör med detta, utan pa alla restauranger med kvalitet runt om i hela Turkiet. Det ær faktiskt en rætt man kan göra hemma ocksa, fast rækna med att det smakar bættre i Turkiet. För dem som vill prova pa att laga den hemma har jag nu hittat ett recept pa nætet som jag översatt och vill dela med mig. İskender görs pa nötkött och ska helst vara kebabkött i tunna skivor (yaprak döner) som finns att köpa i olika mataffærer som t.ex Ica, eller sa kan man höra sig för i de muslimska "halal"kött diskarna om de kan ordna skivat kebabkött.
  
Not: Bilderna tagna fran nätet

RÂVAROR
200 gr kebabkött (1 pers)
1 normalstort vattenglas med turkisk yoghurt
2 st pitabröd
1 klyfta vitlök
2 tomater
1 matsked tomatpuré
1/2 rödlök
2,5 matskedar smör (ej margarin, vanligt smör)
2 stora pepperonis
salt

TILLAGNING
1. Skær pitabröden i lagom stora tærningar, tillsætt 1 matsked smör i en panna och stek brödbitarna i lagom værme tills de mjuknat
2. Stek resten av smöret i pannan tillsammans med kebabköttet (tillsætt salt efter smak)
3. Hæll i tomatpurén och 1 riven tomat pa köttet
4. Krossa vitlöken och blanda i yoghurten
5. Stek den kvarstaende skivade tomaten och pepperonisen i pannan tills de blivit gyllenbruna (ska helst grillas pa vanligt grill eller elgrill)
6. Skala och skiva rödlöken och blanda med lite salt
7. Lægg över de stekta pitabrödstærningarna snyggt pa en tallrik. Hæll sedan över kebabköttet med tomatpurén och till sist yoghurten
8. Lægg de stekta/grillade tomat skivorna och pepperonisen bredvid kebabköttet
9. Klart för servering

Det finns en del sætt att göra iskender pa. Man kan æven halla pa extra smællt smör blandat med lite salça över och yoghurten kan æven læggas vid sidan pa tallriken. Bulgurris kan ocksa serveras till om man sa vill  (se bilder ovan)

                                                      SMAKLIG MÂLTID - AFiYET OLSUN 


Kommentera här: