Recept: Turkiska vinbladsdolmar i olivojla



Varor och tillagning:
250 gr vinblad
120 gr ris
1 gul lök
3 kvistar dill
3 kvistar persilja
8 matskedar olivolja
30gr krossade pistachnötter
Salt
Svartpeppar
1 matsked minirussin (kusüzümü)
1/2 matsked florsocker
1/2 matsked mynta
1/2 citron
1.) Skilj försiktigt vinbladen fran varandra och koka i varmt vatten i 1-2 minuter.
Skölj sedan i kallt vatten i en sil och lat vattnet rinna ut
2.) Tvætta och skölj riset i en sil. Skala löken och riv den i ett rivjærn. Skölj
dillen och persiljan, ta bort bladen fran kvistarna och skær dem i sma minibitar.
3.) Stek 3 matskedar olivolja i en kastrull. Hæll i den rivna löken och pistacherna
och stek i lagom værme. Efter det tillsætt ris, salt och minirussinen. Hæll sedan
i vatten tills det tæcker de tillsatta varorna. Lat sedan koka i lagom værme i 15
minuter med ett lock över. Tillsætt dillen och persiljan i slutminuterna.
4.) Ta væck skælkarna pa vinbladen. Lægg sedan ett lager med vinblad i bottnen
pa en mellanstor kastrull. Fyll sedan den færdiga risblandningen (1/2 matsked
pa varje blad) pa vinbladets undersida och rulla ihop bladets kanter.
5.) Lægg sedan dolmarna tætt ihop varandra, lager pa lager. Hæll sedan pa den
olivoljan som blir över. Skær citronen i skivor och lægg över dolmarna.
6.) Tillsætt 250 ml vatten och lat sedan koka i lagom værme i 30 minuter. Lat sedan
svalna. Klart för servering.
AFiYET OLSUN! - SMAKLIG MALTID
Hittade din blogg idag. Nice...
Å sååå gott. Måste be mamma laga sånt till mig. Det var länge sen jag åt sarma (som det heter på turkiska). Har inte mycket tid med 3 små barn. Det är ju så pilligt.
Blev nyfiken, hur är det där nere? Trivs du? Dum fråga, det är klart att du gör. Vad är det som har lockat dig dit? Saknar du hem till Sverige? Ursäkta, så många frågar, men jag är sån... nämligen väldigt nyfiken som person.
Ha det gott.