Keban förorten - Elazig (östra Turkiet)

Sist jag besökte Keban var år 2001 och då besökte jag och mina vänner bara Keban fördämningen (baraj). Man kunde då besöka stället och få sig en guidad tur av någon arbetare i närheten. Jag bestämde mig en dag för att besöka stället på nytt och se mig om i förorten. Tog en dolmus från Elazig stad och resan skulle ta ungefär 40 minuter. Åkte förbi vackra bergslandskap och gick av nära fördämningen. Dessvärre var stället stängt för besökare för tillfället och jag fick informationen att komma tillbaka om ett par månader. 
Keban fördämningen byggdes i Eufrat floden mellan 1965-1975 med målet att tillverka elektricitet. Fördämningar skapar ofta en konstgjord sjö uppströms. Den konstgjorda sjö som bildats av Keban fördämningen är Turkiets andra största konstgjorda sjö. 
 
Området kring fördämningen verkade vara dött och öde men enligt en trevlig äldre farbror som jag stötte på är det ovanligt att träffa på folk här under heta sommardagar. Många kommer hit för att grilla på kvällarna. Kan förstå att det är dött mitt på dagarna när temperaturen ligger mellan 41-43 grader. Jag gick ner till floddammen för att svalka mig lite. Ångrade att jag inte hade badkläder med mig den dagen men fick nöja mig med att svalka fötterna. Vattnet var så kristallklart och inbjudande. 
 
Jag tog sedan en dolmus till ett välbesökt ställe som hetter Circir Selalesi som ligger precis innan man kör in i Keban. Byggdes år 2006. Där kan man äta färsk forell på restaurang till ett förmånligt pris. Det finns även forellodlingar och en försäljningsdisk där man kan köpa med sig färsk forell. Det finns något för alla. Lekplats och nöjen för barnfamiljer, cafeer och mysiga utsiktsplatser. Detta ställe besökte jag flera gånger under min vecka i Elazig. 
 
På väg mot Keban

 
 
 
Vid floddammen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Circir Selalesi byggdes år 2006
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Keban fördämningen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Sussie:

Hej! Fick ett svar på min mail
på en kommentar jag skrivit.
Men hur jag än bär mig åt kan jag tyvärr inte läsa ditt svar...

MVH
Sussie

Kommentera här: