Red tour (Göreme-Avanos-Uchisar) - Kappadokien

Alla resebolag som vi stötte på i Ürgüp erbjöd nästan samma utflyktspaket. Dessa paket är indelade i ett rött, ett grönt och ett blått område. Vi valde att boka ett rött och ett grönt utflyktspaket via resebolaget Red Valley som har sitt kontor mitt i Ürgüp (www.redvalleytours.com). För det röda utflyktspaketet betalade vi 105 TL (c:a 300kr) per person och då ingick hämtning från hotell och besök på kända och uppskattade platser som Devrent Vadisi (valley), Pasabaglari vadisi (valley), Avanos, lunch på lyxig restaurang, inträde till det öppna museet i Göreme, utsiktsplatsen i Esentepe och sista stoppen blir vid Uchisar fästningen. Det är viktigt att nämna att inträdesbiljetter till museumet ingick i priset. Jag rekommenderar er att kolla upp detta med de resebolagen ni bokar utflykter med. Det händer att vissa bolag inte inkluderar inträdesbiljetter i sina paket och då kan det bli dyrt om ni är flera familjemedlemmar som åker. Gillar man att besöka museum i Turkiet finns det möjlighet att skaffa ett Müze Kart. Klicka er gärna in på denna länk (http://www.muzekart.com/en/museum-pass) för mer information. 
Vi blev hämtade på hotellet av vår guide Büsra hanim klockan 09:00 och den första destinationen blev Devrent Valley där vi stannade till i ungefär 20 minuter för fotografering. Dessa klippor har bildats efter vulkanutbrott som ägde rum i detta område för mer än 50 miljoner år sedan. Väder och vind har sedan miljoner år sedan gett klipporna dess form. Fantastiska vyer. Förut var dessa klippor även boplatser för många människor. Finns en del klippor med ingångar man kan ta sig in i. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nästa stopp blev Pasabaglari Vadisi (Valley). Fantastiskt att se hur väder och vind format naturen. Detta var nog ett av mina favoritområden under dagsutflykten. Häftigt att se de svamformade huvudena ovanpå klipporna :)))))) Vi fick även se rester av gamla kyrkor, kök och bostäder som folk använde förr. Det handlar om en period som sträcker sig ända tillbaka till Hettiterriket under 1200-talet  f.Kr. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa stopp blev vackra Avanos som är känt för sin keramik. Anorna går tillbaka ända till hettiternas tid då lermakeri var en viktig inkomst för folket. Även idag är keramikförsäljning en viktig inkomst för de som bor här. Vi besökte ett lermakeri där vi fick beskåda hur man gör krukor och målar dem i vackra mönster och färger. Jag vill dock informera er som planerar att åka på utflykt hit att lermakerierna här tar saftiga överpriser. Till exempel en målad keramikskål här kostar 50TL men i en vanlig affär i Ürgüp kostar de 10 TL. Jag vill inte kalla det att lura folk. Det är var och ens ansvar att ta reda på priser innan man planerar en sådan här utflykt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa stopp var vid en restaurang där en härlig lunchbufe väntade på oss. Jag glömde att ta foto här men kan säga att maten var mycket god. Det enda man betalade extra för var drycken. Efteråt åkte vi vidare till utsiktsplatsen Esentepe där vi fick ungefär 30 minuter för fotografering och tedrickande. På många ställen runt om i Kappadokien kan man se massor av träd klädda med blåa nazar-ögon. Så himla vacker. Blev många poser kring de träden kan jag säga. Återigen en förtrollande utsikt över landskapet. Svårt att sätta känslor på orden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det näst sista stoppet blev Uchisar fästningen och dess kringliggande miljö. Återigen fångade vi fantastiska bilder med kameran. Vår guide berättade lite om varför duvor varit viktiga i människors liv här förritiden. Man använde sig av duvornas spillning till att skydda husfasaderna. Äggskalen användes också till På klippsluttningarna runtomkring i Kappadokien kan man fortfarande se duvbon, dvs små hål radade efter varandra. Fick dock inte till någon bra bild på dessa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På väg mot den sista destinationen stannade vi till på ett rosteri som rostar frön och nöter. Provinsen Nevsehir är mycket känd för sina pumpafrön här i Turkiet. Jag och Melek passade på att köpa ett halvt kilo var.  
 
 
 
 
 

Det sista stoppet blev det öppna museumet i Göreme. Biljettinträde kostar 20TL men det ingick i utflyktspriset. Här kan man hitta väl bevarade kloster och klostermålningar som går tillbaka ända till den byzantiska tiden (runt år 1000-1200). På vissa ställen kostar det ytterligare pengar för inträde men vi skippade det. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
hahahahaha kolla minen :D
 
Min första selfi med en åsna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Marias Memoarer:

Wow, vilket häftigt ställe! :) Kul att se arbetet bakom keramikföremålen och jag diggar nazar-träden! :)

2 Marias Memoarer:

Wow, vilket häftigt ställe! :) Kul att se arbetet bakom keramikföremålen och jag diggar nazar-träden! :)

Kommentera här: