Alanya, Side och andra Turkietvänner - se hit!

Jag vill dela med mig en text skriven av en tjej som bott i Alanya sedan 18 år. Vi som bor och har bott i Turkiet i många år känner igen de sensationshysteriska, lösnummerskåta och snedvridna reportage som ofta florerar i svensk media. Aftonbladet, Expressen, you name it!
Jag har fått en massa mail och kommentarer från läsare som inom kort ska resa till Istanbul, Izmir och den turkiska sydkusten och naturligtvis blivit skärrade efter vad som hänt och skrivits i media. Jag har svarat på era mail och vill även att ni ska läsa denna tjejens frustraton över allt skriveri i vår media. Klockrent! Detta gäller inte bara i Alanya......
 
 

"Har ni 5 min? Bra! Läs då detta för NU RÄCKER DET!

Alanya – en stad som jag bott i i snart 2 decennier. I 18 år har detta varit mitt hem, här har jag mitt jobb och vänner. Och för första gången någonsin har något som detta hänt. Det är fruktansvärt tråkigt och tragiskt, speciellt för de ställen som utsatts för dessa händelser. MEN, det är hur våra svenska, norska och danska medier lägger fram detta och ljuger och överdriver som gör mig förbannad!

Detta var från början en fredlig demonstration mot terrorismen. För att protestera mot detta gick turkar, kurder och en hel del utlänningar – från barn till pensionärer, sida vid sida med poliser och jandarma. För att protestera och visa respekt för de som har fallit offer för terrorn. 
I detta tåg fanns det dock en hel del provokatörer, som under kvällen hetsade upp stämningen och tog denna demonstration i tillfälle att hetsa till bråk och vandalisering. Vi kan säga så här så kanske det är lättare att förstå: Att vi jämför det med en fotbollsmatch – där 90 % är på matchen för att de är intresserade av fotboll och för att stötta och heja på sitt lag. Sen är det dom där 10 % - som på vårt språk är ett kännt uttryck – huliganer – som inte för en sekund är där för fotbollens skull utan endast för att provocera och starta uppvigling till bråk.

Media ska så klart rapportera vad som händer ute i världen, men med rätt fakta och information. Nu visar de upp en bild som att det vore totalt kaos i hela stan! Med otroligt mycket fel information! Och tar tillfället i akt att intervjua folk som varit här för att få till en smaskig story. Det sitter 2 tjejer i jämtlands radion och jamsar, Piteåtidningen rapporterar om en familj som varit i Side och det låter som att dom är äntligen hemma efter att ha överlevt krig i mellanöstern.

I Aktuells kvällssändning i förrgår har de en reporter i Alanya. Han intervjuar en brutta som sitter uppflängd på en mur nere i hamnen och pratar som om hela stan är skövlad, och att, nej - hit kommer det nog inga turister mer. Men med ett stor smil i ansiktet.... ja men wow! Hon fick ju va med på TV!
Varför träffade inte Aktuellt någon av oss som är boende här nere??? För att få vår syn på saken. Nej men gud, då hade det ju inte blivit nån het story av det.

Den här felvinklingen av läget i Alanya är lätt att sitta och säga och skriva för att tidningen ska få många läsare och för att få uppmärksamhet, dom ska ju ändå snart hem till ”säkra” Sverige. Men konsekvenserna för lokalbefolkningen är ENORM! Näringsidkarna i Alanya har många av dom endast några månader på säsongen på sig för att livnära sig hela året.

Tillbaka till ”säkra” Sverige. Nu när media hysteriskt hissat upp att det är farligt att åka till Alanya. Vart ska ni då åka??? Vem vet vad som kan hända där? Tsunami i Thailand, bomb i Bangkok, terrorattack i Tunisen eller upplopp i Spanien... Då måste man nog stanna hemma. Hemma – ja det verkar också väldigt säkert. Där man kastar handgranater till höger och vänster i först och främst Malmö, men nu också i Borås. Där man som kvinna kan bli mördad i ett joggingspår, bilbränder i Husby, barn försvinner och hittas mördade, eller varför inte – du kan ju också bli knivhuggen på Ikea.

Många av dom som är här nere nu har inte ens märkt av händelserna i centrum. Charterbolagen har också informerat sina gäster att man ska hålla sig undan demonstrationen och hamnområdet de kvällar som det förekommit. Som man ska göra i vilket annat land eller vilken annan stad som helst. Detta är inte en attack eller våldsaktion mot turister, och ingen har heller blivit skadad. 
Alanya är och kommer att vara ett säkert ställe att turista på, det har även Alanyas borgmästare gått ut med idag. Om det mot förmodan skulle bli ett farligt ställe så kommer UD att gå ut med avrådan att åka hit, det har inte förekommit.

Alanya är en fantastisk plats, dit tusentals turister kommer år efter år. Och jag blir så frusterad, arg och ledsen att media ska smutskasta denna vackra stad. Turisterna ligger nu på stranden, strosar på stan, njuter god mat och dryck som vanligt. Servade av otroligt arbetsam och trevlig personal som gör allt för att turisterna ska ha det så bra som möjligt – och som pga mediavinklingen i skandinavien och många andra länder i Europa kanske snart mister sina jobb, då det skrämmer turister till avbokningar av sina resor.

Alla vi som bor, jobbar och lever här i Alanya hälsar alla hjärtligt välkomna som alltid att njuta av sol, bad, värme, god mat och dryck, vänliga människor och semester.

Jag säger tack för ordet och tack för att ni läste. Nu ska jag ta mig ett dopp i Medelhavet och njuta av en kall Efes!.

Trevlig helg!"

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vill också tipsa er om en bloggande mamma som bor i Side och uppdaterar läget dagligen. Besök Louise härliga blogg http://louiseiturkiet.blogg.se 

Kommentarer:

1 Laura:

Jag tycker det är hemskt att så många har en förvrängd bild av Turkiet, en bild av landet som de har skapat sig på basen av det som media skriver...

2 Nihal:

Det mesta av den förvrängda bilden av Turkiet får vi tack vare SVT som enligt dem mest objektiva nyhetskanalen. Det går så långt ibland att de rent av ljuger. Senast var det när en korre ljög och sa att "efter turkiet bröt fredsavtalen med PKK...".. För kanske en vecka innan hade samma Aktuell sagt att PKK hade brutit fredsförhandlingarna genom att döda turkiska poliser.

Kommentera här: