Visste ni att...

...det var turkarna som började odla och förädla tulpaner på 1500-talet? Sultanen Süleyman som då härskade över det Osmanska Riket älskade allt som växte och tulpaner var hans stora favorit. 

Tack vare honom blev tulpanen en symbol för hela hans rike. Ni kanske har stött på olika föremål i Turkiet som dekorerats med tulpanmönster? Keramik, mosaik och olika reklamlogos. När olika diplomater och handelsmän kom till dåvarande Konstantinopel kunde de inte låta bli att förtrollas av stadens tulpanodlingar och dess färgprakt. Holland brukar ju vara känt för sina vackra tulpaner men hela historien började just när europeiska handelsmän fick tulpanlökar i present när de var på besök i Konstantinopel. De tog med sig dessa lökar till bl.a Holland där tulpanodlingar fick stor framgång under 1600- och 1700-talet. 
Varje år i april brukar det anordnas en tulpanfestival i Istanbul för att hylla denna gudomliga blomma. Åker ni till Istanbul under denna tid kommer ni säkert att få syn på massor av tulpanrabatter runt om i staden. Glöm då inte att besöka Emirgan-parken i Sarıyer....fantastiskt med alla tulpaner i alla regnbågens färger och mönster.

Jag har också börjat med att köpa hem en bukett tulpaner varje vecka. Man blir så glad av dem :)





Kommentera här: