Selimiye Cami - Edirne

Jag vet att det är många som brukar bila ner till Turkiet från Sverige på somrarna. De flesta brukar köra igenom Bulgarien ner mot Kapikule gränsen. Varför inte stanna en eller två dagar i Edirne? Det ligger ju så nära gränsen. Denna stad bjuder på många vackra moskeer och en rik historia. En del av er kanske känner igen Selimiye cami? Den byggdes 1568 av den berömde osmanske arkitekten Mimar Sinan efter önskan av den då regerande sultanen Selim II. Den tillhör en av de viktigaste byggnaderna i den osmanska arkitekturen. 
Jag var inne där och bad ett par gånger under vår vistelse. En häftig känsla och insidan är lika vacker som utsidan. Önskar att jag fick till bättre bilder kvällstid för mosken lyste så vackert nattetid. Varje natt gick jag och Atila ut för att äta sahur (Ramadan-frukost) på en närliggande restaurang och då gick vi alltid förbi denna skönhet.....
 
 
1361 erövrades Edirne av sultan Murat I då staden övertog Bursas roll som huvudstad I det osmanska riket  och förblev huvudstad ända till år 1458 då huvudstaden flyttades till det nyligen erövrade ISTANBUL. 
1453 är ett viktigt årtal för turkarna då Istanbul erövrades av Mehmet II (Fatih Sultan Mehmet)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Denna restaurang gick vi till varje natt. 
 

Kommentera här: