Anitkabir - Atatürks mausoleum - Ankara

För ett par dagar sedan var det dags för ett sjukhusbesök i Ankara. Svärmor hade en del prover som behövde lämnas in för undersökning. Atila har en del bra kontakter där så allt gick som smort. Inga jobbiga väntetider.
Jag har sedan många år haft en önskan att besöka Atatürks mausuleum - Anitkabir - och efter vi var klara på sjukhuset blev vi skjutsade dit för en oförglömlig rundvandring. Besöker man Ankara och är intresserad av Turkiets historia är Anitkabir ett måste. 
 
Anitkabir byggdes till minne av Turkiets grundare Mustafa Kemal Atatürk. Byggandet påbörjades år 1944 och blev klart 1953. Om jag inte minns fel så förflyttades Atatürks grav hit efter allt byggande var klart. Rätta mig om jag har fel. Anitkabir ligger på en plats som kallas Anittepe i förorten Cankaya i Ankara. Här får man ta del av Atatürks liv och hur Republiken Turkiet växte fram. Det finns flera rum med massvis av historiskt mateial från denna tid. Vi hann inte med alla rum men det vi fick uppleva är ett minne för livet. Det är gratis att besöka Anitkabir.
Vi har Atatürk att tacka att det Osmanska Riket inte delades upp i flera europeiska kolonier. Då hade det sett helt annorlunda ut idag. 
 
Vägen till Anitkabir kallas "Aslanli yol" där man har placerat 24 stycken liggande lejon gjorda av travertin som ska symbolisera den "anatoliska historian och dess styrka". Mäktigt.
 
 
 
 
Anitkabir - Atatürks mausoleum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har Atatürk att tacka att det Osmanska Riket inte delades upp i flera europeiska kolonier. 
Då hade det sett helt annorlunda ut idag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: