Historiska fängelset i Sinop - Anatoliens Alcatraz

Det historiska fängelset  Sinop tarihi cezaevi - är Turkiets äldsta fängelse och har rötter ända tillbaka till 1200-talet. I folkmun kallas detta fängelse för "turkiska Alcatraz" och "Antatoliens Alcatraz". Vi tog en trevlig promnad på 15 minuter från hotellet i hamnen. Jag tyckte detta var ett rätt kusligt ställe med tanke på allt som hänt här förr i tiden. Fängelset stängde för gott i slutet av 60-talet och gjordes om till museum i slutet av 90-talet. Det finns alltså inga fångar här idag. Inträde kostar 5TL (c:a 17kr) per person. (Ett pris som gäller i HELA Turkiet oavsett vilket statligt museum ni besöker).
Fängelset består mestadels av isoleringsceller stora som små (turkiska: koğuş). Vi fick också ta del av rummen där det administrativa sköttes, likaså matsalar och sjukrum. Här har en del kända politiker, poeter författare suttit i fängelse speciellt under det Osmanska Rikets fall och i början på Republiken Turkiets grundande 1920-30 tal (vi behöver inte gå in på detaljer). Under 2000-talet har en del turkiska filmer och serier bl.a "Parmakliklar ardinda". Detta ar ett intressant ställe att besöka men man får verkligen kalla kårar när man tänker på alla de människoöden som kommit och gått här i över 800 år.....
 
Jag tror inte att det är så många utländska turister som besöker detta ställe med tanke på att det bara finns information på turkiska. Synd. Men det är kul att stället lockar många turkiska turister från hela landet. Turkiet är ju mer än bara sol och bad.......kul att fler fått upp ögonen för alla de kulturella skattkistor detta dynamiska vilar på. 
 
Detta är vad jag har att visa från Sinop. Nästa uppdatering kommer att handla om min vistlse i Izmir.
Reseberättelsen fortsätter..
 
 
Ingången
 
Information på turkiska
 
 
Fängelsechefens rum 
 
 
 
 
 
 
 
 Matsal
 
 
 
 
 
 
Kök
 
Isoleringscell
 
Hemskt. Vi hörde historier om fångar som blivit attackerade av feta råttor med sylvassa råttor :O
 
 
Ett större fängelserum där flera fångar fick plats
 
 
 
 
 
 
 
En del rum har reserverats för filminspelningar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rum för advokater
 
Vilorum (?)
 
Arkiv
 
Rum för åklagare
 
Rum för medicinförvaring
 
Matsal
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: