Recept: Tavuk güveç - Turkisk kycklinggryta


Nu till en annan favorit. Turkisk gryta som kallas güveç. Det finns hur mànga recept pà dessa smaskiga grytor och jag kommer att dela med mig recept fràn bàde kött-, grönsaks- och svampgrytor till er. Det är nàgot ni bara màste prova pà. Dessa rätter MÀSTE tillagas i en lergryta för att fà den bästa smaken. Jag tror säkert att det gàr att fà tag pà sàdana matkrukor pà varuhusen i Sverige.

                                         TAVUK GÜVEÇ - TURKISK KYCKLINGGRYTA
   
Not: Bilderna tagna fràn internet


TILLAGNING (6 PERSONER)
1st hel kyckling (fri fràn skinn och ben)
1st gullök (kuru soğan)
2st potatisar
2st morötter
1st liten konservburk med gröna ärtor
1-2st lànga paprikor gröna (sivri biber)
2st vitlöksklyftor
2st tomater
1st matsked tomatpuré
1st matsked smör/margarin
Vatten
Salt, svartpeppar, spiskummin (kimyon)

TILLAGNING
1.Skär kycklingen i smàbitar (kuşbaşı şeklinde) och finhacka löken.
2.Smält smöret i lergrytan och tillsätt sedan kycklingen och löken. Làt dessa stekas en liten stund.
3.Skär potatisen och morötterna i tärningar och tillsätt dessa i lergrytan.
4.Sätt ugnen pà 180 grader.
5.Skölj ärtorna och tillsätt dessa i grytan tillsammans med paprikorna och vitlöksklyftorna i grytan efter att de andra grönsakerna blivit mjuka. Tillsätt salt, svartpeppar och ett/tvà glas med vatten och làt puttra pà lagom värme i 25 minuter.
6.Skiva tomaterna och lägg dem överst i grytan. Strö pà kumminet.
7.Sätt in grytan i ugnen och làt stà tills tomaterna blivit lite gyllenbruna. Innehàllet kan sedan serveras i mindre smà serveringskrukor men inget tvàng :)

           

Kommentarer:

1 Catarina:

Hej Sofie!



Älskar dina underbara turkiska recept. Turkisk mat är sååå gott!



Det som heter kimyon på turkiska kallar vi för spiskummin i Sverige. Kummin är en helt annan slags krydda som främst används som brödkrydda. Den ger en helt annan smak, som nog inte skulle passa i denna maträtt.



Hoppas att du inte tar illa upp för detta påpekande, det var bara avsett som hjälp för de som vill prova receptet.



Kram till dig!

2 Anonym:

snälla, sätt inte ut recept. Tror inte att du kan laga mat själv med dina mått. Allt tar du bara från nätet antar jag. Det finns dem som är bättre på detta.

3 Cassandra:

Jag hoppas att du fortsätter med att uppdatera din sida - den har verkligen potential :)!

Kommentera här: